Kiviniemi: Väliaikaisen rahaston kestävyys nyt oleellisempaa

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) pitää väliaikaisen kriisirahaston kestävyyttä oleellisempana kysymyksenä kuin pysyvän kriisirahaston jääntiä aiottua heikommaksi.

talous
Mari Kiviniemi
Yle

- Tällä hetkellä oleellisempaa on se, miten väliaikainen kriisirahasto kestää ilman vahvistamista. Kreikka kaatui niin nopeasti, ettei mitään rahastoa ollut olemassakaan, Kiviniemi muistutti EU-maiden johtajien päätösten jälkeen perjantain vastaisena yönä.

Kreikan jälkeen apua jouduttiin ohjaamaan Irlannille. Myös Portugalin ennakoidaan tarvitsevan pian apua. Maan tilanne vaikeutui entisestään, kun Portugalin hallitus kaatui myöhään keskiviikkona parlamentin hylätessä hallituksen säästöpaketin.

Lisäksi Irlannin odotetaan hakevan helpotuksia lainaehtoihinsa.

Merkel ei selitellyt Saksan vaatimuksia

EU:n pysyvä kriisirahasto jää suunniteltua heikommaksi Saksan vaatimuksesta. Ratkaisun myötä rahasto aloittaa suunniteltua pienemmällä pääomalla ja sen rahoitusaikaa pidennetään.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei selitellyt Saksan vaatimuksia poistuessaan kokouspaikalta. Häämöttävä vaalitappio ja hallituskumppanin vaatimukset ajoivat EU:n suurimman rahoittajan lipeämään omista tavoitteistaan.

EU-johtajien linjauksella pysyvä kriisirahasto ei aloita täydellä teholla vielä vuoden 2013 kesällä, vaan sen pääomarahoitus jaetaan viidelle vuodelle. Päätös tarkoittaa sitä, että Suomen vajaan 1,5 miljardin euron maksuerä on vuositasolla alle 300 miljoonaa euroa.

- Puolet pääomasta maksetaan ensimmäisenä vuotena ja loput kolmena seuraavana - tai maksusitoumuksina tai takauksina, Kiviniemi selvitti.

Lähteet: YLE Uutiset