Lähipäivinä uv-säteily on poikkeuksellisen voimakasta

Viikonloppuna ja ensi viikon alussa uv-säteily on Suomessa poikkeuksellisen voimakasta, varoittaa Ilmatieteen laitos. Syynä on Suomen yli liikkuva vähäotsoninen alue.

Kotimaa

Viikonloppuna uv-indeksin ennustetaan Etelä-Suomessa nousevan keskipäivällä tasolle kolme, jos sää on selkeää. Normaalisti uv-indeksi on tähän aikaan vuodessa noin 1,5.

Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjeen mukaan auringolta on syytä suojautua, kun uv-indeksi ylittää arvon kolme. Ulkona liikkuessa etenkin silmät on syytä suojata, sillä silmiin kohdistuu uv-säteilyä suoraan auringosta ja sitä heijastuu lumihangesta.

Otsonia on Ilmatieteen laitoksen mukaan tällä hetkellä noin 35 prosenttia vähemmän kuin normaalisti: Kun normaalisti tähän aikana vuodesta kokonaisotsonin määrä Suomen yllä on noin 400 Dobson yksikköä, määrä laskee nyt 260 Dobson yksikköön.

- Poikkeuksellisen kylmät lämpötilat 20 kilometrin korkeudella stratosfäärissä yhdessä yhä korkeiden ilmakehän otsonia tuhoavien aineiden pitoisuuksien kanssa ovat johtamassa tänä keväänä ennätykselliseen otsonikatoon pohjoisilla alueilla, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Lähteet: YLE Uutiset