1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Romania paikkaa elokuvateatteripulaa netissä

Romanialainen elokuva Periferic saa kotimaan ensi-iltansa samaan aikaan sekä elokuvateattereissa että internetissä, kertoo elokuvan tuotantoyhtiö Voodoo Films. Internetjulkaisuun päädyttiin, sillä Romaniassa elokuvateatterit ovat asukaslukuun nähden harvassa.

Palkittu romanialainen Periferic -elokuva saa kotimaan ensi-iltansa huhtikuun alussa. Kuva: Woodoo Films

Vajaan 22 miljoonan asukkaan Romaniassa on yhteensä 182 elokuvateatteria, mikä on yksi Euroopan harvimmista teatteriverkostoista. Viime vuosina maassa on suljettu etenkin pienempiä art house –teattereita.

Romanian elokuvateattereiden tilaa on kritisoinut mm. ohjaaja Cristian Mungiu, jonka elokuva 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon kolme vuotta sitten.

Uusi, romanialainen elokuva on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta viime vuosina, ja myös Periferic on ehditty jo palkita elokuvajuhlilla Italiassa ja Kreikassa. Bodgan George Apetrin ohjaama elokuva kertoo nuoresta vangista, joka päättää vuorokausiloman aikana karata maasta.

Periferic on katsottavissa maksua vastaan osoitteessa www.webkino.ro (siirryt toiseen palveluun) huhtikuun alusta alkaen.