Vaclav Havelin esikoiselokuva sai murskakritiikin

Tshekin entisen presidentin Vaclav Havelin esikoiselokuva on saanut murskakritiikit kotimaassaan. Omaelämäkerrallinen elokuva "Lähtö" kertoo Havelin viimeisistä vuosista maan johdossa.

elokuvat

Vaclav Havel on aikaisemmin kirjoittanut näytelmän ”Lähtö” ( Odchazeni) presidenttikauden viimeisistä vuosista, mihin myös esikoiselokuva pohjautuu. Näytelmäkirjailijana Havel debytoi jo 1960-luvulla. Hän otti teoksiinsa vaikutteita absurdista teatterista, ja ne kiellettiin myöhemmin Tshekkoslovakiassa.

74-vuotias Havel osallistui itse elokuvan ensi-iltaan Prahassa tiistaina. Havel kertoo unelmoineensa elokuvan ohjaamisesta ja saaneensa siihen inspiraatiota mm. Shakespearen Kuningas Learista ja Tšehovin Kirsikkapuistosta.

Tshekkiläiskriitikoilta elokuva on saanut kehnot arvostelut. Muun muassa päivälehti DNES kuvaili elokuvaa ”heikoksi” ja ”keskinkertaiseksi” ja ”tyypilliseksi aloittelija tekeleeksi”.

Vaclav Havel toimi Tshekkoslovakian presidenttinä vuodesta 1989 maan hajoamiseen saakka ja myöhemmin Tshekin ensimmäisenä presidenttinä vuoteen 2003.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset