1. yle.fi
  2. Uutiset

Homokampanja päättyy - video pyörii yhä netissä

Vilkasta keskustelua herättänyt homouden vastainen Älä alistu -kampanja on määrä lopettaa viikonvaihteen aikana. Kampanjan takana olevien järjestöjen sivuilla on kuitenkin edelleen linkkejä kampanjan videoon. Järjestöt pahoittelevat kampanjan aiheuttamaa mielipahaa.

Kotimaan uutiset
Yle

Viikon mittaiseksi suunnitellun Älä alistu -kampanjan video ei enää suoraan näy Nuotta.com-sivuston pääjuttuna. Sivuilla on kuitenkin kaksi kampanjavideota käsittelevää artikkelia, joista aukeaa linkki itse videoon, Annin tarinaan.

Kampanjan takana ovat Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys, Suomen evankelisluterilainen kansanlähetys, Suomen evankelisluterilainen Opiskelija- ja koululaislähetys, Suomen Raamattuopiston Säätiö, Patmos Lähetyssäätiö ja Suomen Luther-säätiö.

Luther-säätiötä lukuun ottamatta järjestöjen sivuilta löytyy kampanjaa ja sen saamaa vastaanottoa käsitteleviä tekstejä, joihin on liitetty internet-osoite Nuotan sivuilla olevaan videoon.

Jussi Miettinen opiskelija- ja koululaislähetyksestä sanoi YLE Uutisille, että OPKO ry poistaa linkin omilta sivuiltaan perjantaina iltapäivällä. Kampanja päättyy eri järjestöjen kohdalla vaihtelevasti ja esimerkiksi SLEY:n sivuille linkki videoon jää kampanjan päättymisen jälkeenkin, kertoo toiminnanjohtaja Lasse Nikkarikoski. Kansanlähetyksellä (SEKL ry) ei ole asiasta päätöstä, mutta linkki omilta sivuilta videoon ei ole lähetysjohtaja Timo Rämän mielestä ongelma.

Rämä ihmettelee kirkon virallista kantaa

Lähetysjohtaja Timo Rämä ihmettelee syntynyttä kohua. Hänen mukaansa kysymys ei ole homojen vastustamisesta vaan pyrkimyksestä auttaa niitä, jotka haluavat muutosta seksuaaliseen identiteettiinsä.

Rämä ihmettelee myös virallisen evankelisluterilaisen kirkon kannanottoja.

- Me puolustamme vähemmistöä, ja se on aivan linjassa myös kirkolliskokouksen perustevaliokunnan mietinnön kanssa, joka toteaa, että osa homoista haluaa elää pidättyvyydessä tai pyrkiä muutosprosessiin.

Kampanjavideo julkaistiin alunperin kristillisen nuorisomedia Nuotan sivuilla. Nuotan päätoimittaja Mika Falk nauttii edelleen esimiehensä Timo Rämän ja muiden järjestöjen luottamusta, mutta ei edelleenkään kommentoi mitään kampanjaan liittyvää.

Rämän mukaan Falk ei osallistunut tv Nelosen Maria!-ohjelmaan siksi, että ohjelma ei järjestöjen mielestä ollut sopiva foorumi kampanjasta puhumiseen. Kysymys ei siis ole Falkin vaientamisesta.

Järjestöt "surullisia"

Kampanjan takana olevat järjestöt sanovat olevansa surullisia kampanjan aiheuttamasta mielipahasta ja kirkosta eroamisista. Kampanjaa kohtaan esitetty kritiikki osoittaa järjestöjen mielestä, ettei yhteiskunnassa ja kirkossa ole valmiutta käydä sen kaltaista keskustelua, jota kampanja pyrki herättämään.

Järjestöt aikovat perehtyä sekä suoraan saamaansa palautteeseen että julkiseen keskusteluun arvioidakseen, miten kampanja onnistui tavoitteissaan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi