1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Terapeutit: Homoseksuaalisuuden kieltäminen voi johtaa jopa itsemurhaan

Seksuaaliterapeutit ovat tyrmistyneet viimeaikaisesta homoseksuaalisuuskeskustelusta. Asiantuntijoiden mukaan seksuaalisen suuntautumisen kieltäminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että ihminen ei löydä omaa identiteettiään ja elää valheellista elämää monia vuosia. Tämä itsensä kieltäminen voi johtaa myös itsemurhiin.

Kotimaan uutiset
Koulukiusaaminen
Yle

Väestöliitossa seksuaaliterapiaa antavan kliinisen seksologin Tarja Sandbergin vastaanotolla on viime aikoina käynyt hämmentyneitä asiakkaita. Netissä levinnyt kristillisten nuorisojärjestöjen homokielteinen kampanja on haavoittanut ja loukannut monia. Kampanjassa on väitetty, että homoseksuaalisuudesta on hyvä niin sanotusti eheytyä, eli parantua. Tarja Sandberg uskoo, että kampanja on haitallinen nuorille.

- Tämä on juuri se ongelma asiakkailleni, kun he eivät ymmärrä, mistä heidän pitää eheytä tai parantua. Homoseksuaalisuus on tautiluokituksestakin saatu jo aikaa sitten pois. Se ei ole sairaus, josta tulisi eheytyä tai parantua, Sandberg muistuttaa.

Terapeutti Tarja Sandberg sanoo, että kampanja on loukannut erityisesti kirkkoon kuuluvia ja kristillisten arvojen mukaan eläviä nuoria.

- Juuri, kun nuori on ikään kuin pääsemässä vähän selvemmille vesille siinä asiassa, että kuka hän on, niin tämä kampanja on vetänyt osan takaisin nollatilanteeseen. Nyt he jälleen kyselevät itseltään, että voiko tämä olla totta, entä jos olen itse väärässä, entä jos tässä onkin jotain perää, että tämä onkin joku sairaus, mistä pitäisi parantua, Sandberg kuvailee nuorten tuntoja.

Kampanja voi vaikeuttaa identiteetin löytämistä

Seksuaaliterapeutit muistuttavatkin, että seksuaalisen sekä sukupuolisen identiteetin löytäminen tuottaa jokaiselle nuorelle suuria kysymyksiä. Pahimmillaan meneillään oleva kampanja voi viivästyttää nuoren oman identiteetin löytymistä jopa vuosilla.

- Pahimmassa tapauksessa nuori näyttelee ja leikkii omaa elämäänsä, eikä oikeasti elä sitä. Eli hän ei löydä sitä, kuka hän on, eikä näin ollen voi elää sen mukaisesti, Väestöliiton seksuaaliterapeutti Maaret Kallio sanoo.

Oman elämänsä leikkiminen vaikuttaa usein myös siihen, että ihminen ei löydä kunnollisia ihmissuhteita. Seksuaaliterapeutit muistuttavat, että pahimmillaan valheellinen elämä voi johtaa jopa itsemurhiin.

- En pidä sitä mitenkään mahdottomana. Ainakin itsetuhoisia ajatuksia voisin kuvitella ilmenevän. Nuori miettii, että mitä arvoa mulla on sitten tässä maailmassa. Miksi mä olen täällä, jos en saa olla se mikä olen - jos muut ei voi hyväksyä mua sellaisena kuin mä olen, Tarja Sandberg sanoo.

Arkkipiispan eilinen kannanotto kampanjan lopettamisesta on terapeuteille mieleen. Mutta vaikka kampanja loppuisikin, ajatukset homoseksuaalisuuden sairaudesta tietyissä yhteisöissä jatkuvat.

Lähteet: YLE Uutiset / Reeta Salminen

Lue seuraavaksi