Säteilytaso koholla 30 kilometrin päässä Fukushimasta

Japanissa Fukushiman onnettomuusydinvoimalan lähialueella on jälleen mitattu korkeita säteilytasoja, kertoo uutistoimisto Kyodo. Viranomaisten mukaan 30 kilometrin päässä voimalasta saa vuorokaudessa säteilyannoksen, joka ylittää luonnon taustasäteilylle asetun vuosittaisen rajan.

Ulkomaat
Reuters / JPNHK

Säteilyturvakeskuksen apulaisjohtajan Raimo Mustosen mukaan vuosisäteilyannoksella ei ole vielä terveydellisiä vaikutuksia. Jos kohonnut taustasäteily jatkuu pitkään, vaikutukset riippuvat hänen mukaansa siitä, mitä aineita ympäristöön on levinnyt.

Jodi-isotoopit häviävät ympäristöstä viimeistään muutamassa kymmenessä päivässä. Pitkäikäinen cesium puolestaan aiheuttaa säteilyaltistusta vuosia, jopa vuosikymmeniä, Mustonen kertoo.

Uutistoimisto Kyodon mukaan Japanin hallitus kehottaa 30 kilometrin säteellä voimalasta asuvia ihmisiä lähtemään alueelta vapaaehtoisesti. Hallituksen edustajan Yukio Edanon mukaan hallitus ei kuitenkaan aio muuttaa varsinaista evakuointialuetta, joka ulottuu 20 kilometrin säteelle voimalasta. 20 - 30 kilometrin säteellä asuvia on aiemmin kehotettu pysyttelemään sisätiloissa.

Insinöörit työskentelevät maanjäristyksen ja tsunamin vaurioittamassa Fukushiman voimalassa ympärivuorokautisesti pyrkien vakauttamaan voimalan tilanteen. Japanin puolustusministeri Toshimi Katazawa kertoi, että Yhdysvaltojen joukot ryhtyvät auttamaan reaktoreiden jäähdyttämisessä käytettävän veden toimittamisessa.

Torstaina kolme työntekijää loukkaantui ja kaksi heistä joutui sairaalaan säteilyvammojen takia. Japanin ydinturvallisuusviranomaiset kertovat, että työntekijät altistuivat säteilymäärälle, joka oli 10 000 kertaa suurempi kuin normaalisti toimivassa reaktorissa. Viranomaisten mukaan tämä viittaa siihen, että reaktori on vahingoittunut.

Japanin tsunamikatastrofin virallinen kuolonuhrien määrä noussut jo 10 000:een. Lisäksi kateissa on 17 500 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset