Kaupat haluavat nyt luomua

MTK ennustaa luomutuotteille yhä kasvavaa suosiota niin kotimaassa kuin Euroopan markkinoilla. Tuoreiden laskelmien mukaan Varsinais-Suomessa luomutiloja on muuta maata vähemmän. Alueen maatiloja kannustetaan siirtymään ainakin osaksi luomuun, sillä tuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan.

luomutuotteet
Yrittäjä Marjo Häkkinen
Yrittäjä Marjo HäkkinenYLE

Luomutuotteisiin erikoistunut Luomuidylli avasi ovensa Turun keskustassa puolitoista vuotta sitten. Kaupan hittituotteita ovat tällä hetkellä raakamaitotuotteet, eli lehmänmaito ja vuohenmaito sekä niistä valmistetut juustot. Myös lähiluomuleipää menee paljon. Yrittäjä Marjo Häkkinen ottaisi liikkeensä hyllyille mielellään lisää alueen luomutuotteita

- Tällä hetkellä meillä on myynnissä varsinaissuomalaisia luomujauhoja ja luomuhiutaleita. Lisää tuote-ehdotuksia saa tulla tarjoamaan koska vaan.

Luomuidyllin myymää lähiluomuleipää valmistaa vain yksi henkilö, samoin raakamaitotuotteiden valmistuksesta vastaa vain yksi tuottaja. Häkkinen on huomannut, että varsinkin vanhemmat asiakkaat kaipaavat tietoa ostamastaan tuotteesta ja kyselevät kotimaisen luomun perään.

Ulkonäköön pitää satsata

Häkkisen mielestä luomutuotteen menekkiin vaikuttaa merkittävästi ulkonäkö.

- Totta kai tuotteen on oltava tuore, mutta pitää olla muutakin. Pelkästään ruskea paperipussi ja siihen kynällä kirjoitettu tuotteen nimi ei enää riitä. Tuotteen on oltava kaunis ja pakkauksessa pitää näkyä tuottajan persoonallisuus.

Luomutuotannon haasteet

Sari Raimoranta Varsinais-Suomen MTK:sta uskoo, että juuri kuluttajien kiinnostus luomuun saa myös varsinaissuomalaiset maatalousyrittäjät kiinnostumaan luomutuotannosta. Luomuun siirtyminen ei kuitenkaan ole ihan yksinkertainen asia, toteaa Raimoranta.

- Uusi luomutuottaja joutuu käymään läpi niin sanotun kahden vuoden siirtymäkauden. Kahden vuoden aikana pitää noudattaa luomutuotannon ehtoja, mutta siitä huolimatta tuotteita ei saa vielä markkinoida luomuna. Tämä voi tuntua yrittäjästä turhauttavalta ja kalliilta.

Luomuliitto seuraa kehitystä

Luomua ostavien aktiivitalouksien osuus on kahdessa vuodessa noussut viidestä prosentista seitsemään prosenttiin kotitalouksista, kerrotaan Luomuliitosta. Nyt aktiivitalouksia on 175 000. Varsinkin nuoret ja aivan pienten lasten vanhemmat ostavat luomua.

- Tämä on sellaista kehitystä, joka rakentaa luomulle tulevaisuutta. Aktiivikäyttäjät myös hakevat tietoa ja pyytävät palautteella uusia tuotteita kauppojen valikoimiin, arvioi Luomuliiton puheenjohtaja Jaakko Nuutila.

Lähteet: YLE Turku