Miljardit madot pelastamaan Yyterin metsiä

Metsäkeskus yrittää torjua Yyterin mäntyjä massatuholla uhkaavia tähtikudospistiäisiä miljardeilla sukkulamadoilla. Uutta torjuntamuotoa testataan Porissa tämän kevään ja kesän aikana yhteensä noin 80 hehtaarin alueella.

Kotimaa
Tähtikudospistiäisen toukka.
Tähtikudospistiäisen toukka kaivautuu hiekkaan kolmeksi vuodeksi odottamaan aikuistumista.Jari Pelkonen / Yle

Tähtikudospistiäinen on hyönteinen, joka syö männynneulasia kutomansa seittikudoksen suojissa. Yyterin metsissä elää valtava tähtikudospistiäisten joukkoesiintymä, joka uhkaa tuhota mäntymetsät melkeinpä koko Yyteristä.

Metsäkeskus on päättänyt yrittää uutta biologista torjuntamuotoa pistiäisiä vastaan. Maaperään istutettavien miljardien sukkulamatojen odotetaan syövän maaperässä elävät tähtikudospistiäisen toukat ennen kuin ne pääsevät munimaan alueen mäntyihin munansa.

- Toiveet ovat korkealla ja olisi hienoa, jos tällä pystyttäisiin pelastamaan Yyterin metsät. Ainahan luonnonmukaisessa torjunnassa on silti omat haasteensa ja tehosta ei ole sillä lailla takeita, toteaa tutkija Antti Pouttu metsäntutkimuslaitokselta.

Miljardeja matoja maaperään

Tehokkaaseen torjuntaan tarvitaan valtava määrä sukkulamatoja. Tutkijat ovat laskeneet, että yhdellä neliömetrillä matoja tarvitaan vähintään 200 000 kappaletta. Madot ovat mikroskooppisen pieniä, joita ihmissilmä ei erota. Matojen on kuitenkin todettu jo toimivan ainakin laboratoriossa.

- Sukkulamatojen on todettu laboratoriossa käyvän kernaasti tähtikudospistiäisten kimppuun. Sukkulamadot ovat myös selvinneet Yyterin syksyssä kuukauden elossa, joten on toiveita, että se myös tehoaa hyvin, Pouttu sanoo.

Tähtikudospistiäinen on tuhonnut Yyterin alueelta mäntymetsää jo 150 hehtaarin alalta. Pahimmassa tapauksessa tähtikudospistiäisen aiheuttama tuho uhkaa jopa kymmenkertaista aluetta.

Lähteet: YLE Satakunta