1. yle.fi
  2. Uutiset

Vierumäeltä urheilutoimittajien helmet - yliopistoja urheilujournalismi ei kiinnosta

Vierumäen urheiluopistossa koulutetaan urheilijoiden lisäksi myös urheilutoimittajia. Koulutus tapahtuu huippu-urheilun keskellä ja opiskelijoiden taso onkin hyvä. Yliopistoissa urheilujournalismin arvostus on kuitenkin vaatimatonta ja alalla toivotaan panostusta korkeakoulutukseen.

Vierumäki
Urheilujournalismin opiskelija Tuija Nieminen juontaa suoraa lähetystä.

Radio Pihkalan suora lähetys koko maailmalle lähtee Vierumäen urheiluopiston Mediapajan studiosta. Nettiradion puikoissa ovat urheilujournalismin opiskelijat. Eeva Reunanen kertoo tekevänsä illan lähetykseen lätkästudiota. Haastateltaviksi erätauoilla on sovittu eri joukkueiden kannattajia.

Opiskelutoveri Laura Tuurala valmistelee ohjelmaa lasten liikkumisesta. Lähetyksessä selvitetään urheilevatko lapset tarpeeksi.

Vierumäellä vuonna 2004 alkaneelle urheilutoimittajien koulutukselle on tilausta. Urheilujournalismin erikoistumisopintojen vetäjä Kirsti Pohjaväre hehkuu intoa.

- Urheilun osuus on niin valtaisa eri medioissa, että sille tarvitaan myös tekijöitä. Netiin liittyvä tarjonta esimerkiksi urheilun puolella on kasvanut valtavasti.

Urheilun keskellä opiskelu kouluttaa parhaita

Vierumäki on huippu-urheilun keskus. Toimittajaopiskelu tapahtuu siis aidossa ympäristössä. Myös Ylen urheilutoimituksessa on huomattu Vierumäen opiskelijoiden taso, sanoo toimituspäällikkö Marko Krapu

- Meidän kokemustemme perusteella Vierumäeltä tulee (muita oppilaitoksia) säännöllisemmin ja useammin hyvät perustaidot omaavia urheilutoimittajia. Tavallaan se urheilun ajatusmaailma on sisäänrakennettu sieltä tuleviin ihmisiin.

Journalismia Vierumäen lisäksi myös muualla opiskeleva tuleva urheilutoimittaja Tuija Nieminen tietää, mistä ero johtuu. Hänen mukaansa Vierumäellä mennään suoraan aisaan, ruvetaan heti tekemään käytännön töitä ja mennään urheilijoiden pariin.

Yliopistot laiminlyövät urheilujournalismia

Toimituspäällikkö Marko Kravun mielestä urheilujournalismi kärsii arvostuksen puutteesta. Se näkyy erityiseesti siinä, etteivät yliopistot ole panostaneet koulutuksissaan urheilujournalistien vaativaan toimenkuvaan.

- Urheilutoimittajilta vaaditaan paljon perustietoa alkaen juridiikasta ja lääketieteestä. Se ei ole enää pelkästään urheiluterminologian tuntemista. Toivoisin että suomalainen yliopistomaailmakin pikku hiljaa aktivoituisi ja ottaisi urheilujournalismin yhdeksi keskeiseksi genrekseen omiin opetusohjelmiinsa, Krapu sivaltaa.

Urheilutoimittajat tekevät monipuolista työtä. Se näkyy Vierumäen opiskelijoiden urahaaveissa. Eeva Reunanen haluaa tehdä töitä urheilun parissa. Urheilutoimittajan ura on väylä siihen. Tuomas Silvennoisen unelmapesti olisi television urheiluaiheisen makasiiniohjelman studioisäntä. Yhden homman Eeva jättäisi muille. Selostajaksi nuori nainen ei ryhtyisi.

Lähteet: YLE Lahti / Heikki Ahonen

Lue seuraavaksi