Tuulet jumittavat Perämeren laivoja

Laivaliikenne on jälleen pahasti jumissa Perämerellä. Viime päivien tuulet ovat ahtaneet jäitä kasaan. Kevään lähestyminen yleensä hankaloittaa tilannetta entisestään.

Kotimaa
Jäänmurtaja Urho murtaa jäätä Perämerellä.
Jäänmurtaja UrhoYLE

Loppuviikon tuulet ovat puristaneet jäitä kasaan Perämerellä. Jo alkuviikosta Merenkurkussa jäämurtajat joutuivat auttamaan laivoja jääkasojen läpi yksi laiva kerrallaan. Raahen ja Oulun välillä avustusta odottaa yli kymmenen laivaa.

Oulun satamasta kerrotaan, että laivat ovat pahimmillaan vuorokauden myöhässä. Oulun sataman liikennepäällikkö Kuisma Ekman kertoo, että tähän aikaan vuodesta yleensä pahin on vielä edessä.

- Ei tämä varmaan ihan heti selviä. Kyllä kevätaika yleensä on niitä vaikeimpia aikoja vuodesta. Kun jäät sulavat rannan tuntumassa ja kauempana niihin tulee railoja niin jäillä on enemmän tilaa liikkua ja sitä kautta kasat muodostuvat korkeammiksi ja ahtojäävallit paksummiksi, muistuttaa Kuisma Ekman.

Tällä hetkellä Perämeren Suomen puoleisella rannikolla toivotaan tuulten kääntyvän puhaltamaan idästä länteen päin. Kun yleensä keväällä jäätilanne pahenee niin tänä vuonna jo lähtötilanne on paha.

- Nytkin jääröykkiöt ovat merellä jo pahimmillaan kahtakymmentä metriä. Jo se alkaa olemaan läpipääsemätön paikka murtajillekin. Kyllä nämä haastavia aikoja ovat, toteaa Oulun sataman liikennepäällikkö Kuisma Ekman.

Lähteet: YLE Oulu