Thalia-gaala: YLE Turun kuuntelijoiden teatterikokemuksia

Teatterialan valtakunnallinen Thalia-gaala järjestetään Turussa sunnuntaina 27. maaliskuuta. Maailman teatteripäivän kunniaksi Logomoon kokoontuu Suomen teatteriväen kerma. YLE Turku kutsui kuuntelijansa kertomaan viime vuoden parhaasta teatterikokemuksestaan. Osallistujien kesken suoritetussa arvonnassa liput Thalia-gaalaan voitti turkulainen Tuija Lehtonen.

teatteritaide

Paras teatterikokemukseni viime vuonna oli Sopukan esitys Mies, joka luuli vaimoaan hatuksi. Olin juuri ennättänyt käydä muutamilla neurologian luennoilla ja ajoitus osui sattumalta nappiin. Näyttelijäsuoritukset olivat huikeita ja koskettavia. Lähdin esityksestä lämpimän hilpeyden vallassa ja mieli avartuneena sairaus-käsitteen suhteen. Haluaisinpa katsoa uudelleen..

- Tuija Lehtonen

Teatteri Maneeri esitti näytelmää Kuin tuhka tuuleen. Sen käsikirjoitus on Laura Ruohosen. Kävin katsomassa sen kolme kertaa! Aivan uskomaton esitys. Harrastajat saivat pienestä aikaan koskettavan esityksen. Pienessä teatterissa onnistutaan monesti saamaan erilainen näkemys asiaan. Ja kaikki oli saatu aikaan niin vähäisellä lavastuksella!

- Leena Holmberg, Turku

Ehdottomasti paras teatterikokemus viime vuonna oli Nya Rampen: Conte D´amor! Neljä tuntia kestänyt esitys peilasi Josef Frizl:n "sielunmaisemaa". Esiintyjät olivat näyttämölle rakennetussa läpikuultavassa huoneessa, jonka tapahtumia yleisö seurasi ulkoapäin. Nerokas esitys, hämmentävä, rakkaudenjanoinen, kaikessa kauheudessaan.

- Vespa Laine

Parhain teatteriokemus oli viime kesänä Naantalin Kailossa Seitsemän veljestä. Neljän henkilön esittämänä. Kaikki hoitui ammattitaidolla ja nopeasti. Sitä oli ilo katsella. Turun kaupunginteatterin Hamburg Börs ja kaikki häntä rakastivat - en tykännyt. Näyttelijät puhuivat musiikin päälle eikä kaikista sanoista saanut selvää, ja musiikki soi taustalla koko ajan häiritsevästi ja liian kovaa.

- Sirkka Järvinen

Kokemukseni ei ikävä kyllä ole viime vuodelta vaan vuoden 2009 kesältä. Olin katsomassa Konsan kartanon kesänäytelmää Jopa tuli tuikahtavi. Oli tosi hyvä ilma, jota ei pieni ripsaus haitannut. Näytelmässä mentiin Kalevalan juhlavuoden kunniaksi seppä Seppo Ilmarisen tarinaa ja mielestäni se sujui loistavasti ja kalevalainen kieli luisti ongelmitta. Tykkäsin siitä kuinka vanhahtava runokieli oli saatu loistavasti eloon. Olisin suositellut sitä monelle muullekin. Ilmarisena loisi hyvän ystäväni poika. Kiitos kaikille vielä kauniista ja loistavista muistoista.

- Anja Ilomäki

Turkulainen nukketeatterikoulutus on syyllinen koskettavimpaan teatterikokemukseeni muutaman viime vuoden aikana - viimeisin, neljäs kerta viime vuodelta. Se on H.C. Andersenin satu Pieni tulitikkutyttö. Uskomattoman taitavasti toteutettuna musiikin, elävän tulen, pienten nukkien ja suurten ihmishahmojen jalkojen avulla. Yhä uudelleen se on vetänyt minut, vanhemman naisihmisen, katsomoon ihailemaan osaamista monelta alalta.

- Outi Hyöky

Viime kesänä kävin Valkeakosken kesäteatterissa katsomassa musikaalin Pirkko ja Åke - vuosisadan rakkaustarina. Pirkko Mannola itse tuli yllättäin paikalle, ja se vasta oli liikuttavaa. En tiedä, oliko asia ennalta sovittu, mutta oli miten oli, se oli sykähdyttävä hetki. Siinä esityksessä oli paljon hyvää: hyvä sovitus, hyvät tanssijat ja esityspaikkakin oli hieno.

- Marjatta Sinervo

Koskettavin esitys oli Mikko Roihan ohjaama Vincent river, jonka näin Turun kaupunginteatterin Sopukassa. Se kertoi nuoren homomiehen ja keski-ikisen naisen kohtaamisesta. Aihe, käsittelytapa ja näyttelijät olivat kaikki niin hyviä, niin intensiivisiä. Tämä aktuelli aihe käsiteltiin hienosti.

- Anja Rönkä

Paras teatterikokemus oli Linnateatterin 3D (Dirty, Difficult and Dangerous). Virtuoosimainen, erilainen teatteriesitys, jossa toisena näyttelijänä aina yhtä huikea Martti Suosalo sekä Satu Paavola, joka oli muistaakseni itse tehnyt esityksen nuket. Tämä oli yksi niistä esityksistä, joiden jälkeen ei voi muuta kuin ihailla ja kunnioittaa sitä työmäärää mitä nämä huippulahjakkaat näyttelijät tekevät saadakseen esityksen kuitenkin näyttämään helpolta ja vaivattomalta.

- Anne Lehtonen

Les Miserables. Vaikuttava esitys intiimissä ympäristössä

- Ismo Takala

Anna Karenina

- Liisa Vahtera

Pentinkulman naiset Rauman Kaupunginteatterissa. Esitys oli todella mielenkiintoinen sekä koskettava. Kirsi-Kaisa Sinisalo loi todellisen tunnelman näyttämölle ja piti katsojat otteessaan koko näytelmän ajan. Loistava suoritus.

- Vesa Seppälä

Lähteet: YLE Turku