1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuokrapuvussa vihille, lainamekossa lakkiaisiin

Teemapukeutuminen ei kohdistu pelkästään Halloweeniin tai penkkaripäivään. Pukuvuokraamosta haetaan asua teemajuhliin harva se viikko. Silti netin naamiaisasukaupat ovat vieneet osansa asiakaskunnasta.

Pukuvuokraamosta löytää helposti koltun vaikkapa 60-luvun teemajuhlaa varten. Kuva: YLE / Kati Siponmaa

Tuula Mäkinen lastaa vaaterekkiin värikkäitä 60-luvun pukuja kemiläisessä liikkeessään. Tarkoituksena olisi löytää niistä juhla-asu 60-luvun teemajuhliin. Tuula esittelee asuja ja kuvailee tarkasti, minkälaisia kenkiä tai minkälaista kampausta minkäkin asun kanssa pidettiin.

Mäkisellä ei ole minkäänlaista pukuhistorian koulutusta, pelkkä palava kiinnostus vaatteita kohtaan on riittänyt pitkälle. Hän on harrastanut vaatteita jo pienestä asti.

- Kyllä sitä monen kymmenen vuoden aikana kerkeää vaatteisiin perehtyä.

Mäkinen osaa lähes aina kertoa, miltä vuosikymmeneltä vaate on ja myös sen onko se vuosikymmenen alku- vai loppupuolelta. Muun muassa tekotavasta ja valmistajien lapuista voi tietää vaatteen synnyinvuoden. Vaikeinta on veikata ihmisten itse ompelemien vaatteiden alkuperäisvuotta.

Häissäkin voi hassutella

Teemajuhlia, esimerkiksi syntymäpäiviä jonkin tietyn vuosikymmenen teemalla, järjestetään Mäkisen mukaan lähes joka viikko. Tuula sanoo ihmisten nauttivan somistautuessaan uuteen rooliin. Silloin ei myöskään tarvitse stressata juhlapukeutumista, vaan voi vähän hassutella. Jopa häitä järjestetään 70- tai 60-luvun tyyliin, keskiajan teemalla tai vaikkapa elokuvan hengessä.

- Silloin ei olla niin vakavia asian suhteen, Tuula naurahtaa.

Tuulan pukuvuokraamossa on iso valikoima erityylisiä morsiuspukuja, joita kysytään aika paljon. Nopeimmat morsiamet ovat käyneet omansa jo varaamansa ensi kesää varten, mutta puvun varmasti saa vaikka olisi vähän myöhemminkin liikkeellä.

Kilpailijat netissä

Tuulan yrityksen nimestä putosi ”kirpputori”-sana kymmenen vuotta sitten. Mäkinen ei jaksanut enää, eikä se ollut kannattavaa Kemin muiden kirpputorien rinnalla. Tuula sanookin keskittyvänsä mieluusti rooli- ja vuokravaatteiden maailmaan.

Vaikka Kemissä ei muuta pukuvuokraamoa olekaan, netti on syönyt paljon asiakkaita. Silti Tuulalla riittää tekemistä, sillä ovikello soi, pukuja on ommeltava lisää ja korjailtava.

- Olen korjannut niitä netistä tilattuja vaatteita, Mäkinen nauraa.