Kadut pölisevät jo

Kevään pölykausi on alkamassa Oulussa. Ilmanlaatu heikkeni huonoksi lyhytaikaisesti torstain aamuruuhkan aikaan sekä perjantaina aamupäivällä Oulun keskustassa korkeiden hiukkaspitoisuuksien vuoksi.

katupöly
Katupöly.
YLE / Tiina Haapala

Kylmästä sääjaksosta huolimatta katujen sulaminen on edennyt niin, että kuivan sään vallitessa liikenne voi nostaa ilmaan runsaasti katupölyä. Ennen, kuin keväistä katujen puhdistusta voidaan aloittaa, katujen pölyämistä vähennetään pölynsidonnalla. Pölypitoisuuksien kohotessa huomattavasti katuja kastellaan laimealla kalsiumkloridiliuoksella, joka pitää katujen pinnat kosteina useiden päivien ajan estäen näin pölyämistä.

Katupöly voi aiheuttaa herkille hengitystiesairaille, erityisesti astmaatikoille ja pienille lapsille ärsytysoireita: nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja hengitysoireita.

Katupölylle altistumista voi vähentää siirtymällä puhtaampaan ilmaan, esimerkiksi sisätiloihin ja välttämällä ulkoilua ja voimakasta rasitusta ulkoilmassa pölyisillä alueilla. Asunnon sisäilmaan kulkeutuvaa katupölyä voi vähentää tehokkailla tuloilman suodattimilla. Autoilija voi vähentää pölyämistä välttämällä pientareella ajoa.

Lähteet: YLE Oulu