Anna Pitkämäki on Lahden Thalia-tähti

Näyttämötaiteen Thalia-gaalassa palkitaan alan parhaita tekijöitä, produktioita ja ilmiöitä. Yleisö pääsee äänestämään oman suosikkinäyttelijäänsä ja yksi ehdokkaista on Lahden kaupunginteatterin Anna Pitkämäki. YLE televisoi suorana Turussa järjestettävän gaalan.

teatteritaide
YLE Lahti

Teatterialan arvostettu, valtakunnallinen Thalia-gaala järjestetään toista kertaa maailmanteatteripäivänä maaliskuun 27. päivä Turussa. Tapahtuma televisioidaan YLE TV 1 –kanavalla klo 19.00.

Gaalassa palkitaan ansioituneita teatterintekijöitä erilaisissa kategorioissa. Yleisö pääsee äänestämään oman suosikkinäyttelijäänsä, kahdeksasta Suomen näyttelijäliiton valitsemasta ehdokkaasta. Heistä jokainen on tehnyt, erityisesti v. 2010, ansiokasta teatterityötä.

Yksi ehdokkaista on Lahden kaupunginteatterin Anna Pitkämäki, Aliide Truun roolista Sofi Oksasen kirjoittamasta näytelmästä Puhdistus.

Perusteluina on mainittu, että Pitkämäen Aliide Truu on upea, kokonainen nainen, jonka kaikki iät ovat läsnä. Rooli laajenee inhimilliseksi hätähuudoksi historian jalkoihin jääneiden puolesta.

- Harvoin pääsee näyttelemään niin hienoa roolia. Lisäksi teema oli itselleni erityisen tärkeä, koska naisten ja lasten oikeudet jäävät usein historian jalkoihin. Tämä oli hätähuuto puolustuskyvyttömien puolesta.

- Rooli oli minulle erityisen tärkeä ja tuntui siltä, että tämä tarina on pakko kertoa, näistä asioista on pakko puhua. Maailman täytyy muuttua.

Anna Pitkämäen mielestä on hyvä, että Thalia-gaalan kaltainen tapahtumajärjestetään. Suomessa on paljon teattereita, niissä on paljon katsojia, joten on hienoa, että teatterintekijöitä saadaan suuren yleisön tietoisuuteen vaikka tällaisen gaalan muodossa. Samalla nostetaan ehkä teatterin arvostusta.

Lahti sai tunnustusta jo viime vuonna, kun Teatteri Vanhassa Jukossa ja Lahden kaupunginteatterissa työskentelevä Ritva Sorvali palkittiin vuoden naisnäyttelijänä. Pitkämäki kertoo hyppineensä innoissaan, kun kollegan valinta selvisi.

Suomi on teatterimaa

Suomessa on harrastajateattereita- ja näyttelijöitä väkilukuun suhteutettuna eniten koko maailmassa. Suomi on teatterimaa, sanoo näyttelijä. Yksi syy teatterin suosioon hänen mielestään on se, että suomalaiset ovat muuten niin pidättyviä, että teatteri antaa meille mahdollisuuden tunteisiin ja ”luvan” kokea jotain suurta.

Lahti on teatterikaupunki. Anna Pitkämäki on kotoisin pääkaupunkiseudulta, mutta jo ennen tänne tuloaan hän tiesi Lahdesta kaksi asiaa; teatterin ja Salpausselän kisat.

Ehdokkuudestaan suosikkinäyttelijäksi, Anna toteaa, että se on tietenkin suuri kunnia. Suomessa tehdään vuoden aikana niin paljon teatterirooleja, että on todella hienoa, että hänen roolinsa on katsottu ehdokkuuden arvoiseksi.

Yleisön suosikkinäyttelijän äänestys alkoi 9.3.2011. Voit äänestää suosikkinäyttelijääsi Lippupisteen lippu.fi -palvelussa sekä YLE:n tekstiviestiäänestyspalvelussa.

Äänestä suosikkisi voittoon lippu.fi sivustolla (siirryt toiseen palveluun) tai tekstiviestillä

Tekstiviesti, ehdokas ja oman ehdokkaasi numero, numeroon 17113

Tekstiviestin hinta 99 senttiä/puhelu

Lähteet: YLE Lahti