Suomen näyttämötaiteen tähdet Turussa

Turun Logomolla on kunnia toimia näyttämötaiteen Thalia-gaalan päänäyttämönä tulevana sunnuntaina. Gaalan ohjaa Mikko Rasila. Lavalla nähdään Suomen parhaat näyttelijät.

Thalia-gaala

Teatterialan valtakunnallinen Thalia-gaala kerää viikonloppuna kaupunkiin näyttämötaiteen kerman. Gaalassa on 19 eri palkintokategoriaa ja jaossa peräti 21 palkintoa. Mikko Rasilan mielestä Thalia-palkinnoissa ei ole kyse niinkään kilpailusta.

- En näe tätä niinkään kilpailuna kuin tunnustuksena teatterityöstä. Tämä on ennen kaikkea kunnianosoitus teatterityön tekijöitä kohtaan, joita Suomessa on paljon. Usein unohdetaan myös, että me olemme koulutukseltamme draamanäyttelijöitä, ei elokuva- tai tv-sarjanäyttelijöitä, painottaa Rasila.

Uljas uusi sukupolvi

Thalia-gaalan ohjaajan roolissa Rasila on päässyt kahlaamaan suomalaista teatteritarjontaa viime vuoden ajalta. Suomalaisessa teatterissa arvostetaan rehellisyys ja suoruutta. Rasilan mielestä varsinkin nuoret teatterintekijät ovat valtavan lahjakkaita tässä.

Suomalaisessa teatterissa ei voi nähdä selvää linjaa siitä, mennäänkö eteenpäin perinteillä vai kokeillaanko uutta.

- Näyttelijä Aarre Karén totesi, että kaikki on jo tehty, nyt sovelletaan. Näyttelijöillä on hallussa perusopit, ja nyt vain etsitään puhtaita ja rehellisiä tunnetiloja teatterin tekemisessä. Mielestäni se on tällä hetkellä pinnassa ja se on juuri sitä vahvuutta, toteaa Rasila

Teatteri hakkaa jääkiekon

Harvempi tietää, että Suomessa käydään vuonna 2011 enemmän teatterissa kuin jääkiekko- tai jalkapallo-otteluissa.

- Olisihan se hienoa, jos mekin saisimme sponsoreita ja miljoonat liikkeelle, mutta en mä kyllä sitä numeroa selkääni ottaisi, nauraa Rasila.

Turkulaiset, tulkaa katsomaan turkulaisia

Logomon lavalla nähdään hurja määrä turkulaista näyttämötaidetta. Mukana ovat mm. Turun kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teatern, Linnateatteri, Tanssiteatteri Eri, Tehdasteatteri, Turun Taideakatemia ja Cirque Draculan hienot akrobaattitaitelijat.

- Paikan päällä sähköisyys tulee varmasti olemaan käsinkosketeltava. Ainakin minun on laitettava päälle musta paita, koska tiedän, että kainalot tulevat olemaan märät, hehkuttaa Mikko Rasila.

Lähteet: YLE Turku