1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juutti

Kahvipapusäkit saavat uuden elämän Haminassa

Ensin oli juuttisäkki ja sitten tuli idea. Näin kuvailee haminalainen muotoilija, yrittäjä Marjaana Koso-Nihtilä omaa ekomallistoaan, johon on käytetty muun muassa kahvipaahtimoiden juuttisäkkejä. Säkeistä syntyy esimerkiksi laukkuja, tyynyjä ja ilmoitustauluja.

Kuva: YLE / Kirsi Lönnblad

Koso-Nihtilä kertoo vierailleensa pari vuotta sitten lapsuudenkodissaan maalla, ja katselleensa siellä viljasäkkejä.

- Ajattelin, että onpa hauska materiaali. Mietin samalla, että vieläköhän kahvinpavut tuodaan maahan säkeissä. Tutkin asiaa netistä ja soitin pariin suomalaiseen paahtimoon, joista sain käsiini juuttisäkkejä joihin pavut pakataan. Niissä olevat printit, joissa kerrotaan mistä pavut ovat peräisin, veivät mennessään. Mietin, että näistä pitää ehdottomasti tehdä jotain, Koso-Nihtilä kertoo.

Tyhjät säkit oli aiemmin viety paahtimoista hävitettäväksi, eli niitä ei oltu uusiokäytetty millään lailla.

- Itse olen aina halunnut ottaa materiaaleja uusiokäyttöön. Tehdä uutta jostain, mikä on jo kerran ollut olemassa, hän luonnehtii.

Juutti kestää käyttöesineissä

Marjaana Koso-Nihtilä pohti yrittäjäksi ryhtymistä heti koulusta valmistuttuaan. Hän muutti Kuopiosta takaisin Haminaan, jossa muotoilualan työpaikkoja ei ollut juurikaan tarjolla. Äidiksi tulon myötä hänelle tarjoutui aikaa pohtia mitä oma yritys pitäisi sisällään. Inspiroivan juuttisäkkimateriaalin löytyminen sai pyörät pyörimään.

Koso-Nihtilän mielestä materiaalia ei pidä työstää liikaa, vaan jättää tilaa esimerkiksi juuttikankaan karheudulle. Karkeuden takia hän ei ryhtynytkään valmistamaan materiaalista vaatteita vaan käyttöesineitä. Mallistossa on tällä hetkellä esimerkiksi laukkuja, istuintyynyjä ja ilmoitustauluja. Juutti soveltuu käyttöesineisiin hyvin kestävyytensä vuoksi.

- Suurin työ onkin se, että ideoita suorastaan pursuu ja tuotekehittely on välillä haastavaakin, Koso-Nihtilä luonnehtii luomisprosessia.

Käyttökelpoisia ideoita on hänen mukaansa kirjattu muistikirjaan välillä keskellä yötäkin.

Muotoilijalla on vastuuta

Muotoilijoiden ekologista vastuuta suunnittelussa tuotiin Marjaana Koso-Nihtilän mukaan esille jo koulussa hänen opiskellessaan alaa.

- Maailmassa on paljon turhaa tavaraa. Muotoilijoilla on vastuu siitä, miten maailmaa kuormitetaan. Nykyihmiset potevat myös jo paikoin tavaraähkyä materian paljouden takia, hän sanoo.

Omissa kierrätystöissään Koso-Nihtilä onkin painottanut ajattomuutta ja kestävyyttä.

- Juuttisäkeissä on hauskaa se, että materiaali on jo itsessään ekologinen, ja sitten se on vielä kierrätetty, hän suitsuttaa valitsemaansa materiaalia.

Koso-Nihtilä pyrkii ekologisuuteen myös kotona. Jätteet lajitellaan huolella, ja osa vihanneksista kasvatetaan omassa kasvimaassa. Myös luomuruokaa pyritään suosimaan. Koso-Nihtilän mukaan sillä mitä syö, on suuri merkitys omaan hyvinvointiin.

Marjaana Koso-Nihtilä on optimistinen yrityksensä tulevaisuuden suhteen. Hän sanoo katsovansa alkuun ainakin viisi vuotta miten homma alkaa sujua, ja mikä tuotteista muodostuu mahdolliseksi hitiksi. Työsarkaa kuitenkin riittää.

- Yksityisyrittäjänä teen kaiken työn suunnittelusta toteutukseen ja markkinointiin. Se on aika haasteellista, hän sanoo.

Tulevan kesän projektin hän sanoo olevan istutussäkkien ompeleminen kahvipapusäkeistä. Hän aikoo alkuun testata niiden toimivuutta omalla pihamaallaan.