Kuopion kolarisumasta jopa miljoonavahingot

Kuopion torstaisen kolarisuman aineelliset vahingot saattavat nousta jopa miljoonaan euroon. Onnettomuudessa vaati sairaalahoitoa lopulta 12 henkilöä, joista enää yksi oli perjantai-iltapäivällä tarkkailtavana Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Kolareissa oli osallisena kaikkiaan yli 70 autoa. Onnettomuuden tutkinta jatkuu vielä viikkoja.

Kotimaa
Palomiehiä Kallansiltojen ketjukolaria selvittelemässä.
YLE / Savo

Kuopiolaisen Samuli Rannan matkanteko katkesi täysin yllättäen eilen jättikolariin. Mies ei loukkaantunut, mutta auton vauriot paljastuivat tänään korjaamon pihalla mittaviksi.

- Muoviosiahan nämä ovat, etuosat ja takaosat ja kaikki muutkin. Toivottavasti menee auto lunastukseen, Ranta sanoo.

Veljekset Laakkonen Oy:n korjaamopäällikkö Mika Suhonen on jo ehtinyt katsastaa runaasti kolarisumassa vaurioituneita autoja.

- Iso ongelma ketjukolareissa ovat keula ja nokka. Ne ovat rutussa ja usein auto menee lunastukseen, Suhonen arvioi.

Kaikkiaan aineellisiksi vahingoiksi lasketaan jopa miljoona euroa. Toisaalta nykyautojen monipuoliset turvajärjestelmät pelastivat osaltaan pahoilta loukkaantumisislta ja jopa hengenmenetyksiltä.

Tutkinta kestää viikkoja

Poliisi aloitti perjantaina kolarisuman syiden tutkinnan. Tutkinnassa on mukana yli 10 poliisia. Tutkinta kestää vielä viikkoja. Jo nyt on kuitenkin selvää, että turvavälit olivat lumimyräkässä liian pienet ja vauhti osalla autoilijoista liian kova.

- Ennen kaikkea sääolosuhteet. Autolijoiden pitää itse havaita ne ja tehdä johtopäätökset käytetyn nopeuden suhteen, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Heikki Mansikka-aho.

Mansikka-aho sanoo myös, että hätävilkkujen käyttö olisi hyvä varoituskeino takana tulijoille. Kolarissa osallisena ollut Jari Kinnunen toivoo, että torstainen kokemus jäisi ainutlaatuiseksi.

- Hengissä onneksi ollaan. Niska on kipeä ja vasen käsi on kipeä. Toivottavasti ei enää tarvitse koskaan kokea mitään samanlaista, Kinnunen sanoo.

Onnettomuudessa osallisena olleet voivat soittaa poliisin numeroihin 050 399 7770 ja 050 456 4013 tutkintaan liittyvissä asioissa.

Lähteet: YLE Savo / Seppo Tikkanen