EU:n kriisirahastosta aiottua heikompi

EU:n pysyvä kriisirahoitusjärjestelmä on jäämässä aiottua heikommaksi. Brysselissä kokoontunut EU:n huippukokous on päättänyt, että pysyvän vakausrahaston painopistettä ei suunnata alkamaan täydellä teholla vuoden 2013 kesäkuussa.

talous
David Cameron,  Angela Merkel ja  Nicolas Sarkozy keskustelevat EU:n huippukokouksessa Brysselissä.
David Cameron (vas.), Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy keskustelivat EU:n huippukokouksessa Brysselissä perjantaina.Olivier Hoslet / EPA

Huippukokous päätti, että pysyvään vakausrahastoon suunnatut varat jaetaan tasasuuruisiin eriin viiden vuoden ajaksi. Päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että Suomelle kaavailtu runsaan 1,4 miljardin euron maksuerä on vuosittain alle 300 miljoonaa euroa.

Kokous jätti avoimeksi kysymyksen Portugalin kriisin aiheuttamista takauksien lisäämisestä, koska maa ei ole vielä pyytänyt apua.

Portugalin ahdinko pahenee

Samaan aikaan Portugalin tilanne heikkenee. Luottoluokittaja Standard & Poor's on laskenut maan pitkäaikaisten velkakirjojen luottoluokitus ryhmästä A- ryhmään BBB. Luottoluokituslaitoksen mukaan Portugalin poliittisesti epävakaa tilanne lisää riskejä.

Maan pääministeri Jose Socrates erosi tehtävästään keskiviikkoiltana, kun Portugalin parlamentti torjui hänen säästöohjelmansa äänestyksessään.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset