STUK: Japanista leijuneista radioaktiivisista aineista ei haittaa Suomessa

Säteilyturvakeskuksen mukaan Suomen ilmasta on havaittu pieniä määriä Fukushiman onnettomuudesta peräisin olevia radioaktiivisia aineita. Havaituilla hiukkasilla ei ole haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen tai luontoon. Ilmasta otetuissa näytteissä on havaittu radioaktiivista jodia sekä vähäisiä määriä muita aineita.

Ulkomaat

STUK sanoo, että koko pohjoisella pallonpuoliskolla on tehty havaintoja Japanin ydinvoimaonnettomuudesta peräisin olevista radioaktiivista aineista.

STUK:n ja Tullin mittauksissa ei ole havaittu merkkejä säteilystä Tokiosta saapuneissa matkustajissa. Lentokoneissa on mitattu turvallisuuden kannalta merkityksettömän pieniä pitoisuuksia.

Fukushiman ydinvoimalaitoksen säteilytasot ovat olleet Säteilyturvakeskuksen mukaan lievässä laskussa, eikä niissä ole tapahtunut olennaisia muutoksia viime päivinä. Esimerkiksi laitoksen portilla on mitattu säteilyä noin 200 mikrosievertiä tunnissa.

Fukushimasta etelään ja Tokiosta pohjoiseen, Tochigin, Ibarakin, Chiban ja Saitaman alueilla on mitattu vain hieman normaalia taustasäteilyä korkeampia lukemia. Normaali taustasäteily Japanissa on keskimäärin 0,1 mikrosievertiä tunnissa, joten säteilystä ei katsota olevan haittaa ihmisille. Suomessa normaali säteilytaso on 0,04–0,30 mikrosievertiä tunnissa.

Fukushiman ja Ibarakin lähialueilla on raportoitu edelleen korkeita radioaktiivisuuspitoisuuksia vihanneksissa. Myös Tokion alueelta on raportoitu korkeita jodipitoisuuksia lehtivihanneksissa.

Tokion, Fukushiman, Ibarakin, Chiban, Saitaman ja Tochiginin alueilla on löydetty juomavedestä jodia yli 100 becquereliä litrassa. Ainakaan Ibarakin alueella pienten lasten ei pitäsi juoda vettä.

Lähteet: YLE Uutiset