Fukushiman reaktoreihin virtaa makeaa vettä

Fukushiman ydinvoimalan reaktoreihin pumpataan jälleen makeaa vettä meriveden sijaan, kertoo Japanin yleisradioyhtiö NHK. Energiayhtiö Tepco sanoo käyttävänsä makeaa vettä reaktori ykkösen ja kolmosen jäähdyttämiseen. Asiantuntijoiden mukaan meriveden pitkäaikainen käyttö haittaa reaktoreiden jäähtymistä.

Ulkomaat

Aiemmin Japanin luonnonkatastrofissa kärsineiden reaktoreiden ja käytetyn polttoaineen altaiden jäähdyttämiseen on käytetty merivettä.

Asiantuntijoiden mukaan meriveden suola voi kiteytyä reaktoriin, mikä voi estää jäähtymisen. Reaktoriin keräytyvä suola voi aiheuttaa myös syöpymistä.

Fukushiman ydinvoimalasta vastaava Tepco kertoo käyttävänsä reaktoreiden jäähdyttämiseen pumppuja, joihin voi yhdistää makean veden varaston.

Tepco kertoo, että makean veden pumppaaminen reaktori ykköseen aloitettiin perjantai-iltapäivällä ja reaktori kolmoseen illalla. Seuraavaksi työn alla on reaktori kakkonen.

Samaan aikaan työntekijät tekevät kovasti töitä, jotta sähkö saataisiin kytkettyä päälle ja reaktoreiden jäähdytysjärjestelmät voitaisiin käynnistää uudelleen.

Toistaiseksi on epäselvää millainen vaikutus makean veden ruiskuttamisella on reaktoreissa epäiltyihin vuotoihin.

Torstaina kaksi Fukushiman työntekijää joutui sairaalaan säteilyvammojen takia, koska he astuivat kolmosreaktorin turbiinirakennuksessa radioaktiiviseen veteen. Asiantuntijat epäilivät korkeiden säteilyarvojen johtuvan kolmosreaktorin ytimessä olevasta vuodosta. Säteilyn syyksi epäiltiin myös reaktorin paineastian murtumia ja kuluneita putkia reaktorin ja turbiinilaitoksen välillä. Kolmosreaktorin tilanne on huolestuttava, koska se käyttää polttoaineena plutoniumia.

Uutistoimisto Kyodon mukaan radioaktiivista vettä on löytynyt myös ykkös- ja kakkosreaktorin turbiinirakennuksista.

Lähteet: YLE Uutiset