1. yle.fi
  2. Uutiset

Fukushiman kolmosreaktorissa voi olla vuoto

Japanissa vallitsi perjantaina epätietoisuus Fukushiman ydinvoimalan korkeiden säteilyarvojen lähteestä. Japanin viranomaiset epäilivät säteilyn ja radioaktiivisten aineiden lähteeksi niin kolmosreaktorin ydintä kuin reaktorin paineastian vaurioitumista. Reaktori on Fukushiman vaarallisin sen käyttämän plutoniumin takia.

Ulkomaat
Työntekijät tutkivat reaktoreiden 1 ja 2 vaurioita keskiviikkona 23.03.
Työntekijät tutkivat reaktoreiden 1 ja 2 vaurioita keskiviikkona 23.03.EPA / NUCLEAR AND INDUSTRIAL SAFETY AG

Uutistoimisto Kyodon mukaan Japanin säteilyturvaviranomaiset epäilevät, että kolmosreaktorin turbiinirakennuksesta löydetty vesivuoto ja korkeat säteilyarvot olisivatkin peräisin reaktorista. Radioaktiivisten aineiden epäillään vuotavan ulos jostain kohtaa reaktoria, ei esimerkiksi käytetyn polttoaineen altaasta.

Viranomaisten edustaja kuitenkin totesi tiedotustilaisuudessa perjantaina, ettei kolmosreaktorin vaurioitumisesta ole todisteita. Edustajan mukaan toistaiseksi on epäselvää, miten ja mistä vuoto on tapahtunut.

Kyseistä reaktoria pidetään Fukushiman vaarallisimpana, sillä sen polttoaineessa on käytetty myös plutoniumia.

Epäilykset saivat alkunsa, kun kaksi voimalan työntekijää joutui torstaina sairaalahoitoon säteilyvammojen takia. He olisivat astuneet radioaktiiviseen veteen voimalan kolmosreaktorin turbiinirakennuksessa. Vedestä mitattiin säteilyannos, joka oli 10 000-kertainen verrattuna normaalisti toimivan reaktorin veteen. Uutistoimisto Kyodon mukaan radioaktiivista vettä on löytynyt myös ykkös- ja kakkosreaktorin turbiinirakennuksista.

Reaktorin paineastiassa epäilty murtumia

Liikkeellä on ollut arvioita, joiden mukaan korkea säteilytaso voisi kertoa siitä, että reaktorin paineastia olisi vaurioitunut.

Säteilyturvakeskuksen tietoon ei kuitenkaan ole tullut seikkoja, joiden perusteella olisi syytä olettaa reaktorin paineastian rikkoutuneen. Ylitarkastaja Riku Mattila pitää tilanteen todennäköisimpänä selityksenä sitä, että reaktorin ja turbiinilaitoksen välisissä putkissa venttiili olisi menettänyt tiiviyttään. Paineastian rikkoutuminen ei kuitenkaan ole mahdotonta sekään.

Myös Japanin ydinturvallisuusviranomaiset ilmoittivat, ettei heillä ole tietoja, jotka viittaisivat paineastian rikkoutumiseen.

Epäilyt paineastian rikkoutumisesta ovat herättäneet huolta, koska rikkinäinen paineastia mahdollistaisi vakavan radioaktiivisen päästön. Tilanne olisi erittäin paha lähinnä silloin, jos reaktorin sydän sulaisi ja radioaktiiviset aineet pääsisivät vapautumaan rikkinäisestä paineastiasta.

Fukushiman kolmosreaktoria ympäröivä suojarakennus sen sijaan saattaa olla rikki, mutta sitä on epäilty jo pitkään.

Asukkaiden tulisi poistua Fukushiman läheltä

Japanin viranomaiset kehottivat perjantaina 30 kilometrin säteellä Fukushiman ydivoimalasta asuvia lähtemään pois alueelta. Aikaisemmin Japani on evakuoinut asukkaat 20 kilometrin säteellä ydinvoimalasta.

Viranomaiset eivät kuitenkaan laajentaneet virallista evakuontialuetta. Poistumispyyntöä perusteltiin lähinnä sillä, että alueelle on vaikea saada ruokaa ja tarvikkeita ihmisille. Pyyntö koskee noin 130 000 asukasta. Jo aikaisemmin noin 70 000 asukasta on joutunut jättämään kotinsa Fuhushiman lähellä.

Japanin pääministeri Naoto Kan pyysi perjantaina anteeksi japanilaisilta maanviljelijöiltä ja yrittäjiltä säteilyn aiheuttamaa haittaa heidän elinkeinolleen. Useat maat ovat pysäyttäneet elintarvikkeiden tuonnin monista maakunnista, sen jälkeen kun maidossa ja vihanneksissa mitattiin korkeita säteilyarvoja.

Lähteet: YLE Uutiset, AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi