Japanilaiselintarvikkeille asetettu erityiset tuontiehdot

EU-komissio asetti perjantaina Japanissa tuotetuille ja maan kautta tuoduille elintarvikkeille erityiset tuontiehdot. Ensi maanantaina voimaan tulevan asetus siirtää vastuuta tarkastuksista Japanin viranomaisille, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Ulkomaat
Luomuviljelijä Hideto Yajima on huolissaan radioaktiivisuudesta viljelmillään Isumissa, Chiban maakunnassa.
Luomuviljelijä Hideto Yajima on huolissaan radioaktiivisuudesta viljelmillään Isumissa, Chiban maakunnassa.EPA/Everett Kennedy Brown

Japanin viranomaisten tulee toimittaa Fukushimasta tai sen lähialueilta peräisin olevien elintarvikkeiden tai rehujen vakuutuksessa tieto, että tuotteet eivät ylitä EU:n asettamia radioaktiivisuuden enimmäismääriä. Tämän lisäksi EU-maissa tutkitaan pistokokeille kymmenen prosenttia tuotteista.

- Uutta tuontia Japanista ei ole viime viikon jälkeen tullut, joten jatkamme varautumista, sanoo Eviran ylitarkastaja Ulla Karlström.

Muualta Japanista tulevien tuotteiden kohdalla vakuutusta ei vaadita ja pistokokeilla tutkitaan 20 prosenttia tuoteista. Karlströmin mukaan käytännössä menetellään niin, että Japanista tuotavat elintarvikkeet pysäytetään tulliin, jonka jälkeen pistokokeet suoritetaan.

Päävastuu Fukushiman alueen elintarvikkeiden puhtaudesta on siis Japanin viranomaisilla. Karlström arvioi, että japanilaiset tarkastavat elintarvikkeet tarkasti.

Tuontirajoitus koskee vain tuotteita, jotka on valmistettu 11. maaliskuuta jälkeen. Rajoituksia tarkastellaan kuukausittain.

Eviran tietojen mukaan Japanista ei ole tuotu EU-alueelle säteilyn saastuttamia elintarvikkeita. EU aloitti tarkastukset viime viikolla.

Kaikki Suomessa tällä hetkellä myynnissä olevat japanilaiselintarvikkeet on valmistettu ennen ydinonnettomuutta. Suomeen tuodaan Japanista vuodessa noin miljoonalla eurolla elintarvikkeita, esimerkiksi soijakastikkeita, riisiä, alkoholijuomia, teetä ja kasvisvalmisteita.

Lähteet: YLE Uutiset