1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sotilasmusiikki

Rakuunasoittokunnalla riittää soittajia

Rakuunasoittokunnan perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 90 vuotta. Soittokunta juhli perjantaina pitkää taivaltaan juhlakonsertissa. Soittokunta perustettiin yhdistämällä kaksi pienempää soittokuntaa, kun kaksi ratsuväkirykmenttiä muutti Lappeenrantaan.

sotilasmusiikki
Rakuunasoittokunta Lappeenrannan satamatorilla 7.7.2009. Solistina Maria TyysterYLE Etelä-Karjala

Tänä päivänä sotilassoittokuntaan on riittänyt soittajia, siitä huolimatta että myös soittajien on läpäistävä sotilaiden kuntovaatimus 2600 metriä cooperissa.

Useiden soittokuntien on vaikea täyttää virkojaan vaatimustasonsa vuoksi, mutta Rakuunasoittokuntaan on jopa hieman tunkua.

Rakuunasoittokunnan sijaispäällikkö, kapteeni Petri Nordinin mukaan 90-luvun alussa Rakuunasoittokunnalla oli huono tilanne. Tällöin soittokunnassa oli vain alle kymmenen soittajaa.

- Soittokuntaa ollaan oltu muutaman kerran lopettamassakin, mutta viime vuosina meidän soittajatilanteemme on ollut hyvä ja kaikki paikat ovat täynnä, mainitsee Nordin.

Yli kolmekymmentävuotta takana

Rakuunasoittokunnan tuubistilla, luutnantti Petteri Saarnialla on takanaan 34 vuotta soittokunnassa.

- Olin kiinnostunut nuorena soittamisesta ja siihen aikaan tähtäsin sotilassoittajan tutkintoon. Tänä päivänä suurimmalla osalla soittajia on ihan musiikkitutkinto, muistelee Saarnia.

Saarnian mukaan vaatimustaso oli sama siihen aikaan, kun hän pyrki soittokuntaan. Muutosta on tapahtunut ehkä eniten soittotapahtumien määrässä.

- Ennen meillä ei ollut konsertteja ympäriinsä, vaan olimme lähinnä omalla varuskunta-alueella. Nykyisin konsertteja riittää ulkomaille asti.

Juhlavuosi tulee olemaan kiireinen

Juhlakonsertin lisäksi Rakuunasoittokunnalla riittää tapahtumia läpi vuoden. Nordinin mukaan kesä tulee olemaan kaikista kiireisintä aikaa. Soittokunta suorittaa isojen konserttien lisäksi normaalit palvelisoitot, joihin kuuluu muun muassa joukko-osastojen valat sekä paraatit.

Lähteet: YLE Etelä-karjala

Lue seuraavaksi