1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Säteilytaso noussut voimakkaasti Fukushiman reaktorissa - työntekijät evakuoitu

Fukushiman onnettomuusydinvoimalassa on sunnuntaina mitattu koko kriisin korkeimmat säteilylukemat. Kakkosreaktorin turbiinihalliin kertyneessä vedessä oli normaaliin verrattuna kymmenmiljoonakertainen määrä radioaktiivista jodia. Lukemat olivat niin korkeita, että työntekijät kiirehtivät paikalta pois jäämättä tekemään enää tarkistusmittausta.

Ulkomaat
Insinöörit tutkivat Fukushima Daiichi 1 voimalan päävalvomon tiloja 23 maaliskuuta.
Insinöörit tutkivat Fukushima Daiichin päävalvomon tiloja 23. maaliskuuta.EPA / NUCLEAR AND INDUSTRIAL SAFETY AG

Tepcon edustajan mukaan syytä tutkitaan, mutta paikan päällä ei työskennellä korkean säteilytason vuoksi. Radioaktiivisen jodin puoliintumisaika on kuitenkin alle tunti, joten Tepco uskoo säteilytason normalisoituvan yhdessä päivässä.

Todennäköisimmin saastunut vesi on peräisin reaktorin halkeamasta.

Ilman radioaktiivisuuden määräksi rakennuksessa on mitattu tuhat millisievertiä tunnissa. Määrä on nelinkertainen verrattuna hallituksen asettamaan vuosirajaan ja on tarpeeksi voimakasta aiheuttaakseen verenvuotoa.

Lukemat olivat niin korkeita, että työntekijät kiirehtivät paikalta pois jäämättä tekemään enää tarkistusmittausta, kertoo uutistoimisto AP.

Mikään ei ole viitannut toistaiseksi siihen, että voimalan välittömästä läheisyydestä olisi päässyt laajemmin ympäristöön haitallisia määriä säteilyä. Veden radioaktiivisuus ei ole uhka, jos se saadaan turvalliseen paikkaan.

Vedenpoisto ensisijaisen tärkeää

Torstaina kaksi voimalan työntekijää joutui sairaalaan säteilyvammojen takia, koska he astuivat kolmosreaktorin turbiinirakennuksessa radioaktiiviseen veteen. Vedestä mitattiin säteilyannos, joka oli 10 000-kertainen verrattuna normaalisti toimivan reaktorin veteen.

Radioaktiivista vettä on ollut myös ykkösreaktorin turbiinirakennuksessa. Japanin mukaan radioaktiivisen veden poistaminen ja turvalliseen paikkaan saattaminen on tällä haavaa kaikkein tärkeintä.

Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäällikkö Keijo Valtosen mukaan Fukushiman kakkosreaktorista on vuotanut radioaktiivista ainetta jo useita päiviä reaktorissa tapahtuneen vetyräjähdyksen vaurioitettua reaktorirakennusta. Valtonen ei osaa kuitenkaan sanoa miten reaktorista olsi voinut vuotaa radioaktiivista vettä turbiinihalliin.

Valtosen mukaan kakkosreaktorin turbiinihallin kautta on vedetty sähköjä muille reaktoreille. Työntekijöiden evakuoiminen hallista merkitsee Valtosen mukaan sitä, että myös voimalan sähköistystyöt vaikeutuvat. Voimalan vakauttamiseksi ponnistelee jopa 600 työntekijää, joiden vuorojen pituutta tarkkaillaan huolella säteilyaltistuksen takia.

Fukushiman ydinvoimalan kriisi on jättänyt varjoonsa mittavat pelastustyöt maanjäristyksen ja tsunamin uhrien löytämiseksi. Sunnuntain lukujen mukaan yli 10 000 on kuollut. Samalla lähes 17 000 on kateissa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi