1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Laaksonen: Arvelimme mittausvirhettä jo aamulla

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen kertoo STUKin arvelleen jo sunnuntaina aamulla, että Fukushiman voimalan erittäin korkeat säteilyarvot olisivat mittausvirhe. Laaksosen mukaan näytteissä olisi pitänyt näkyä paljon muutakin, jos tulos olisi ollut oikea.

Ulkomaat
Jukka Laaksonen
Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja arvio Japanin ydinturman seurauksia ja pelastustustöitä.

- Kyllä me jo aamulla ihmettelimme, mitä siellä oli mitattu, kertoo STUKin pääjohtaja Jukka Laaksonen.

Laaksosen mukaan Fukushimassa oli mitattu hyvin lyhytikäistä jodin isotooppia. Saatua tulosta olisi voinut selittää vain sillä, että ketjureaktio olisi käynnistynyt jossakin reaktorissa uudelleen.

Mikäli tulos olisi ollut oikea, olisi näytteissä pitänyt näkyä koko spektri radioaktiivisia isotooppeja. Nyt niitä ei näkynyt.

Säteilyturvakeskus arvioi nyt, että myös lauantain mittaustulos olisi ollut virhe.

- Meidän tulkintamme on, että nämä molemmat ovat mittausvirheitä. Erillisinä tuloksina ne eivät vaikuttaneet uskottavilta, koska ne eivät sopineet yhteen minkään muun annetun tiedon kanssa, Laaksonen kertoo.

Laaksosen mukaan STUKissa esiinnousseita epäilyjä mittaustuloksesta ei kerrotu julkisuuteen, koska kyse oli sisäisestä spekulaatiosta.

Voimalayhtiö Tepco kertoo, että kymmenmiljoonakertainen virhe johtui siitä, että mittauksessa sekoitettiin koboltin ja jodin määrät.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi