Vartijat kielikurssille - ulkomaalaisia saattaa olla vankilassa jo yli puolet

Riihimäen vankilassa puhutaan suomen jälkeen eniten englantia. Tuusulan Jokelassa ulkomaalaisia vankeja on jopa puolet. Vartijat ovatkin haluneet venäjän kielen kurssille, jotta arki sujuisi töissä helpommin. Vankitilanteesta kertoo Aamuposti.

Jokela
Sellien suljettuja ovia Riihimäen vankilassa
YLE / HÄME

Ulkomaalaisia vankeja on Suomen vankiloissa 20-kertaa enemmän kuin vielä 1990-luvun alussa. Riihimäen vankilassa istuu parikymmentä ulkomaalaista.

Ulkomaalaisvangeista suurin osa on venäläisiä ja virolaisia, mutta väkeä on joka puolelta maailmaa. Oikeusministeriö yrittää siirtää vankeja kotimaihinsa kärsimään tuomiotia mutta käytännössä se on hyvin hankalaa.

Riihimäellä kärsitään pitkiä tuomioita. Yleinen puhekieli on englanti - ja käsillä viittelöinti.

Jokelan vankilassa on satakunta vankia ja heistä jopa 46 ulkomaalaista. Tutkintavankeudessa istuvat päätyvät usein Jokelaan, joten välillä jopa puolet siellä olevista on ulkomaalaisia.Näitä vankeja ei voida siirtää takaisin kotimaahansa.

Jokelassa vartijat ovatkin halukaasti lähteneet innokkaasti venäjän puhekielen kurssille.

-Siihen ilmoittautui kolmasosa henkilökunnasta. Into on suuri, koska venäjän kielen taito helpottaa varsnkin vartijoiden työtä, sanoo Jokelan vankilan johtaja Eeva Säisä Aamupostissa.

Yksi vanki maksaa valtiolle 186 euroa päivässä.

Lähteet: YLE Häme