1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Voita & Sokeria

Haudutettua karitsaa, paistettua karitsan maksaa ja sipulirisottoa

Sasu Laukkosen reseptillä valmistetaan haudutettua karitsaa. Tämä ruoka ei sovi kiireiselle, sillä haudutukseen saa varata useamman tunnin. Lisäksi tarjolle laitetaan marinoitua karitsan maksaa ja sipulirisottoa.

Kuva: YLE / Procam

Karitsa:

n. 200 g karitsaa per henkilö

vettä

yrttejä haudutukseen

oliiviöljyä paistamiseen

suolaa

mustapippuria

Ota karitsa luuttomaksi ja paloittele sopiviin paloihin. Laita lihat ja yrtit kattilaan, peitä ne vedellä ja keitä keskilämmöllä niitä 3-4 tuntia, kunnes ovat pehmeitä. Nosta liha hetkeksi jäähtymään jääkaappiin ja paista pannulla oliiviöljyssä maustaen suolalla sekä mustapippurilla. Tarjoa karitsa risoton sekä maksan kanssa.

Maksa:

150 g karitsan maksaa

1,5 dl maitoa

1 valkosipulinkynsi

2 timjaminoksaa

Ota maksasta suonet sekä kalvot pois veitsellä ja leikkaa se viipaleiksi. Aseta viipaleet maitoon, johon myös murskataan valkosipuli ja nypitään timjami. Marinoi jääkaapissa noin tunti tai kaksi ennen paistamista.

Paista maksaviipaleet karitsan kanssa pannulla oliivöljyssä noin minuutti per puoli ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Maksa saa jäädä roseeksi.

Risotto:

1 shalottisipuli

1 valkosipulinkynsi

½ keltasipuli

2 dl risottoriisiä

0,5 dl parmesania raastettuna

karitsan haudeliemi

oliiviöljyä tai voita freesaukseen

suolaa ja tarvittaessa myös mustapippuria

Leikkaa sipulit pieniksi kuutioiksi ja freesaa ne rasvassa kattilan pohjalla. Lisää riisi ja pyörittele hetki. Lisää nestettä aina vähitellen, mutta keitä risottoa koko ajan sekoitellen noin 18 minuuttia kunnes se alkaa paksuuntua. Lisää parmesanraaste ja laita vetäytymään pois hellalta noin 4 minuutiksi. Tarkista maku ja tarjoa karitsan sekä maksan kanssa.

Ohje: Sasu Laukkonen