Hyppää sisältöön

Yhä harvempi sairastuu mahasyöpään

Noin 800 suomalaista sairastuu vuosittain mahasyöpään. Tautia todetaan kuitenkin yhä harvemmalla. Toisaalta samalla mahalaukun ja ruokatorven välialueen syöpä on yleistynyt.

Mahasyövän oireet voivat olla pitkään huomaamattomia.

- Kaikissa vatsanalueen syövissä pääongelma on, että ne antavat aika myöhäisessä vaiheessa oireita. Tyypillinen oire, jonka vuoksi tulisi lähteä nopeasti hoitoon, on nielemisvaikeus. Jos jostain syystä tuntuu nieleminen vähänkin vaikeutuneen, kannattaa ilman muuta hakeutua tähystystutkimuksiin, kertoo vatsaelinkirurgian dosentti, erikoislääkäri Vesa Koivukangas Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Syy mahasyövän harvinaistumiselle on vielä osittain arvoitus.

- Todennäköisesti suurimmat syyt ovat helikobakteeri-infektion vähentyminen ja ravitsemustilan parantuminen. Helikobakteeri-infektiohan aiheuttaa mahakatarria, joka puolestaan altistaa mahasyövälle.

Syövän paikka vaihtunut

Samalla kun mahasyöpä on vähentynyt, on mahalaukun ja ruokatorven välialueen syöpä yleistynyt. Vatsan alueella syöpää esiintyy siis yhä useammin entistä ylempänä ruokatorven loppuosassa.

Syyt syövän paikanvaihdokseen löytyvät todennäköisesti refluksisairauden ja ylipainon yleistymisestä.

- Millä tavalla ylipaino sitten vaikuttaa tämän alueen syövän lisääntymiseen? Siihen on todennäköisesti yhtenä syynä ruokatorven happorasitus. On myös mahdollista, että ylipaino aiheuttaa elimistössä tulehdusreaktiota, tulehdusvälittäjäaineiden määrän lisääntymistä. Tämä voi jollakin tavalla häiritä elimistön solujen normaaleja mekanismeja, jotka yleensä korjaavat syöpäkasvaimia, Koivukangas pohtii.

Kamppailua ylipainoa vastaan

Laajoissa seurantatutkimuksissa on osoitettu, että lihavuusleikkaukset vähentävät syöpäriskiä. Mahasyöpää, kuten muitakin syöpiä voi yrittää ehkäistä myös elintavoilla, kuten liikunnalla ja tupakoimattomuudella. Toisaalta syöpä tulee, jos se on tullakseen.

- Valitettavasti vaikka tekisi kaiken juuri oikein, voi näihin asioihin sairastua ja syöpä voi tulla myöhäisessäkin vaiheessa ilmi. Se on tällä hetkellä lääketieteen ratkaisematonkin ongelma osittain, Koivukangas muistuttaa.

Ylipainoepidemia on länsimaiden yleisin terveysongelma. Asiantuntija kuitenkin korostaa, että syyllistäminen on turhaa.

- Ympäristö, jossa elämme, altistaa ylipainolle. Meillä on ravintoa käytettävissä valtavat määrät ja luonnollista liikkumista on hyvin vähän. Elimistöä ei ole suunniteltu tällaiseen tilanteeseen ja näin me kaikki ihmiset olemme aika alttiita ylipainon kehittymiselle, Koivukangas sanoo.

Mahalaukku yleensä poistetaan

Mahasyövän leikkaushoito tarkoittaa yleensä mahalaukun poistoa kokonaan.

- Se on tavallisin leikkausmenetelmä. Jos mahasyöpä on ihan mahalaukun loppuosissa, voi olla mahdollista jättää mahalaukun yläosa leikkaamatta ja poistamatta, Koivukangas kertoo.

Mahasyöpäleikkauksen jälkeen potilas saa usein säde- ja solusalpaajahoitoa. Toipumiseen tarvitaan pari kolme kuukautta sairauslomaa. Mahalaukun poiston jälkeen ruuan varastopaikka puuttuu, jolloin ruoka menee suoraan ohutsuolen alkuosiin.

- Jos mahalaukku poistetaan kokonaan, tapahtuu ruokailu tavalliseen tapaan, mutta annokset pitää olla paljon pienempiä ja pitää syödä paljon tiheämmin, Koivukangas kuvailee.

Mahasyövän paranemisennuste riippuu siitä, kuinka varhain kasvain on havaittu.

- Jos se löydetään varhaisessa vaiheessa ja pystytään leikkaaman radikaalisti eli kaikki poistetaan ja annetaan vielä tehokkaat lisähoidot, voi ennuste olla varsin hyväkin. Tällöin jopa 80 - 90 prosenttia potilaista voi parantua kasvaimesta.

Akuutti TV2:ssa tiistaina 29.3. kello 19.20. Uusinta torstaina kello 15.10.

.
.