1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kosmeettiset tuotteet

Kakkumascaraan syljetään edelleen

Osa naisista on edelleen sitä mieltä, että paras ripsiväri syntyy sylkemällä ja hankaamalla kakkumascarasta, vaikka nykyään on tarjolla niin tuuheuttavaa, taivuttavaa kuin pidentävääkin kierremascaraa. Jotkut meikkiketjut ovatkin sitkeästi pitäneet vanhanaikaisen kakkumascaran sarjoissaan.

Kuva: Glowimages

- Kyllä kakkumascaraa on vielä saatavilla, mutta ei kaikissa meikkisarjoissa, sanoo meikkitaiteilija ja maskeeraaja Tuija Luukkainen.

Kakkumascara hallitsi markkinoita kymmeniä vuosia ennen kuin kierremascara syrjäytti sen 1970 -luvulla. Luukkaisen mukaan kierremascaraa oli helpompi käyttää ja sen voimakas markkinointi sai kakkuversion tuntumaan vanhanaikaiselta. Osa naisista kuitenkin vannoo edelleen kakkumascaran nimeen.

- Olemme tapojemme orjia. Ja kyllähän kakkumascarassa on se etu, että veden ja hankauksen määrällä voi vaikuttaa siihen, miten paksulti väriä tulee.

Kakkumascaraan on ollut tapana sylkeä, tuleeko syljellä vettä parempaa jälkeä?

- En tiedä. Ehkä syljessä on sellaista sidosainetta, että se tuntuu paremmalta. Enemmän lienee kuitenkin kyse siitä, että sylkemällä sai ripset upeiksi milloin ja missä vain.

Suu auki parempaa jälkeä

Miksi kakkumascaraa oli tapana laittaa paljon, paljon ja vielä vähän lisää?

- Silmät ovat perinteisesti sielun peili. Jos silmissä on kauneutta, saa enemmän huomiota vastakkaiselta sukupuolelta.

Miksi naisilla on aina suu ammollaan, kun he laittavat ripsiväriä?

- Kasvojen suurin hermo on kolmoishermo. Se kulkee silmien, korvan ja suun kautta. Kun suun aukaisee silmät rauhoittuvat ja niitä on helpompi meikata.