Leivontabloggaaja on oman elämänsä kondiittori

Leivontablogit ovat syrjäyttäneet keittokirjat kotileipureiden arjessa. Harrastajaleipurit innostavat internetissä toisiaan mitä ihmeellisempiin luomuksiin. Ahkera leipoja innostuu usein myös itse bloggaamaan kakuistaan.

blogit
Arja Korhosen taidonnäyte. Kukat, lehdet ja perhonen on valmistettu sokerimassasta.YLE / Hanne Kinnunen

Äidiltä perityt keittokirjat ja säilykehedelmillä koristellut täytekakut ovat mennyttä aikaa. Nykyään kakkuohjeita haetaan netistä, ja kakunkoristeet tehdään itse.

- Se oli syksyllä 2008, kun hurahdin kakunkoristeisiin, muistelee Arja Korhonen.

Ulkonäöllä on iso merkitys leivontaharrastajalle. Sokerimassasta tai marsipaanista saa muotoiltua kaikkea mihin mielikuvitus riittää. Uusia leivontablogeja ilmestyy internetiin koko ajan, Arja Korhonenkin innostui oman leivontablogin pitämisestä.

- Se on harrastus. Ihmisillä on monenlaisia harrastuksia, minä olen hurahtanut blogin pitämiseen ja leivontaan. Välillä se vie enemmän aikaa ja välillä vähemmän.

- Blogin kommentit kannustavat jatkamaan, sehän on osoitus siitä, että blogia käydään lukemassa. Joskus on kivaa saada sähköpostia, kun ihmiset haluavat saada privaatisti neuvoa, miten olen tehnyt jonkun asian, Korhonen lisää.

Oman elämän kondiittori

Arja Korhonen on leiponut koko ikänsä, mutta leivontablogit avartivat hänen näkemystään leipomisesta. Korhosella ei ole mitään leivontaan liittyvää koulutusta.

- Yrittämisen ja erehdyksen kautta olen kakkuja tehnyt. Harrastuksena tämä pysyykin, joskus leivon pyynnöstä kakkuja ystäville.

Korhosen VillaCaramilla-blogiin (siirryt toiseen palveluun) päätyy muitakin leivonnaisia, mutta täytekakut ja erityisesti kastekakut ovat leipojan mieleen.

- Kastekakkujen tekeminen on mukavaa. Se on perheelle niin tärkeä juhla, ja usein olenkin saanut hyvää palautetta kakuista, Korhonen kertoo.

Internet on korvannut keittokirjojen paikan myös Korhosen taloudessa.

- Jos rupean etsimään jotain ohjetta, niin haen netistä ensimmäisenä. Seuraan päivittäin muiden blogeja, että mitä ihanaa muut ovat keksineet.

Blogista löytyy myös villakoiran ydin

Blogin ylläpitäminen yhdistää Arja Korhosen kaikki harrastukset. VillaCaramilla on pyhitetty ensisijaisesti leivonnalle, mutta joukkoon mahtuu myös käsitöitä ja kolmen villakoiran kuulumisia.

- Villakoirilla on vielä oma bloginsa (siirryt toiseen palveluun) erikseen. Nämä ovat rakkaita perheenjäseniä ja kuuluvat elämääni.

- Päivitän blogeja usein illan myöhäisinä tunteina. Joka päivähän sitä ei tarvitse päivittää, eikä joka viikkokaan, siitä ei kannata ottaa stressiä. Joskus päivityksissä voi olla pidempi väli ja joskus laitan useamman jutun kerralla. Se riippuu omasta inspiraatiosta, Korhonen kertoo.

Korhosen kolmesta villakoirasta kaksi on näyttelyvillakoiria, joten koiranäyttelyistä riittää kerrottavaa, mutta blogiin mahtuu myös tavallisia tarinoita koirien arjesta. Trimmaaminen liittyy olennaisena osana näyttelykoirien elämään, ja jossain siellä karvan keskellä sijaitsee myös villakoiran ydin.

Lähteet: YLE Kainuu / Hanne Kinnunen