Seurakuntayhtymä havittelee sosiaalista yritystä

Tampereen seurakuntayhtymä ja Tampereen kaupunkilähetys kartoittavat sosiaalisen yrityksen perustamista. Tällä hetkellä selvityksen alla on, voiko seurakuntayhtymä omistaa yritystä ja harjoittaa liiketoimintaa.

seurakunnat
Hautakiviä Pirkkalan hautausmaalla.
YLE / Antti Eintola

Mahdollisuuksia työllistämiseen löytyy esimerkiksi hautausmailta, kiinteistöpalveluista ja kurssikeskuksista.

- Näihin yksiköihin on tähänkin asti palkattu osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä töihin ja työkokeiluihin, Tampereen seurakuntien hallintojohtaja Matti Ilveskoski sanoo.

Sosiaalinen yritys toimii normaalin yrityksen tapaan, mutta sillä on laissa määritelty työllistämistehtävä. Vaatimuksena on, että vähintään 30 prosenttia sosiaalisen yrityksen työntekijöistä on työhallinnon määrittelyn mukaisia osatyökykyisiä tai pitkäaikaistyöttömiä ihmisiä.

- Yritys pyrkisi etsimään tuettuja työpaikkoja ihmisille, jotka ovat vaarassa syrjäytyä kokonaan työelämästä, kertoo hankkeen projektipäällikkö, kauppatieteiden maisteri Merja Kerttula, joka on aloittanut selvitystyön Martinus-säätiössä maaliskuun alussa.

Martinus-säätiö eli Tampereen seurakuntien hallinnoima diakoniasäätiö saa rahoitustukea hankkeeseen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Merja Kerttula kiertää kevään aikana tekemässä selvitystä seurakuntayhtymän yksiköissä, lähinnä tukipalveluissa ja yhteisen seurakuntatyön työmuodoissa. Suuri ideariihi järjestetään toukokuussa. Selvitystyön tuloksena syntyy liiketoimintasuunnitelma. Sen pohjalta tehdään johtopäätökset siitä, ovatko yritystoiminnan aloittamisen edellytykset olemassa. Selvityksen on määrä valmistua elokuun loppuun mennessä.

Lähteet: YLE Tampere