Kari Kärkkäinen muuttaa Parkanoon

Kristillisten kansanedustaja Kari Kärkkäinen muuttaa todennäköisesti perheineen Varkaudesta Parkanoon. Kärkkäisen mukaan hän siirtyy ainakin väliaikaisesti kirjoille Parkanoon, ja tällöin hänen on luovuttava luottamustoimistaan Varkaudessa. Kärkkäinen on kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja.

kansanedustajat
Entinen kansanedustaja, Kari Kärkkäinen (kd.)
Yle

ParkanoKärkkäisen perhe asuu jo suuren osan ajasta Parkanossa, jossa he toimivat Kärkkäisen vaimon isän omaishoitajina.

Kolme kautta eduskunnassa istunut 41-vuotias Kärkkäinen hakee kansanedustajan sopeutumiseläkettä. Sitä hän saa vajaat 3 000 euroa kuukaudessa.

Kari Kärkkäisellä on yhä työ Varkaudessa seurakunnan nuorisotyön ohjaajana. Hän sanoo hakeneensa virkavapautta vielä tämän vuoden loppuun.

- Olen ilmoittanut, että jos virkavapaus ei käy, voin irtisanoutua työstä myös heti. Näin olen luvannut tehdä, Kärkkäinen sanoo.

Paluu politiikkaan on mahdollinen

Kärkkäinen ilmoitti pari viikkoa sitten luopuvansa ehdokkuudestaan tämänkeväisissä eduskuntavaaleissa. Tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia hänellä ei ole.

- Hoidan ensin vaimoni isää omaishoitajana niin kauan kuin on tarvetta. En sulje pois vaihtoehtoa palata politiikkaan neljän vuoden kuluttua. Varkaus on kotikaupunkini, mutta nyt asumme ensisijaisesti Parkanossa ja jatkoa katsomme sitten, kun on sen aika, Kärkkäinen kertoo.

- Lasten kouluasiat vaikuttavat asumisjärjestelyihin suuresti, hän lisää.

Kansanedustajien eläkejärjestelmä uudistuu

Kansanedustajan sopeutumiseläkettä voi saada iästä riippumatta, ja sen suuruus määrittyy eduskunnassa tehtyjen työvuosien mukaan. Sopeutumiseläkkeen lisäksi voi olla myös muita tuloja, kun eläkkeen ja muiden veronalaisten tulojen yhteenlaskettu määrä ei ylitä kansanedustajan maksimieläkkeen määrää.

Maksimieläke on 60 prosenttia tuloista, ja eduskuntaan ennen vuotta 1995 tulleilla hieman tätä suurempi. Tuloihin lasketaan eri tehtävät eduskunnassa, esimerkiksi puhemiehen tehtävät. Rivikansanedustajan maksimieläke on vajaat 4 000 euroa, ja sen saavuttaa oltuaan eduskunnassa 15 vuotta.

Eduskunta hyväksyi tämän vuoden alussa kansanedustajien eläkejärjestelmän uudistuksen. Sen mukaan huhtikuun eduskuntavaaleissa valittavat uudet kansanedustajat ovat oikeutettuja vain sopeutumisrahaan. Sitä voi saada enintään kolmen vuoden ajan siirtyessään kansanedustajan tehtävien jälkeen muihin töihin.

Sopeutusmisraha koskee vain eduskunnan ensikertalaisia, kun taas aiemmin kansanedustajina toimineet ja huhtikuun vaalien jälkeen työtään jatkavat voivat yhä saada sopeutumiseläkettä.

Lähteet: YLE / Kati Myöhänen