1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oma laki ohjaa taikureita

Ammattilaistaikureita on Suomessa noin kaksikymmentä. Varsinaisia kouluja ei taikuuteen ole, vaan opiskelu on yksinäistä työtä. Taikurit eivät taikuuksiaan yleisölle paljasta, mutta ammattilaisten kesken saloja kerrotaan vaihtoperiaatteella.

Kotimaan uutiset
Hyrynsalmelainen Henri Kemppainen on ollut ammattitaikurina viisi vuotta.Janica Karasti

- On minulle tarjottu rahaakin, että paljastan jonkun taikatempun, mutta en ole taipunut, viisi vuotta ammattitaikurin töitä tehnyt Henri Kemppainen naurahtaa.

Taikureiden kesken osaamista vaihdetaan, mutta ammattitaikurit ovat sitoutuneet sopimukseen, jonka mukaan toisten ideioita ja taikuuksia ei varasteta.

- Suomessa on ammattilaistaikureita parikymmentä, puoliammattilaisia viitisenkymmentä ja harrastelijoita on useampi sata. Kun tekijänoikeudet eivät kosketa taikuutta, on meillä tämmöinen oma "taikurilaki".

Nummelassa asuva Kemppainen sanoo taikuuden opiskelun olevan yksinäistä puurtamista.

- Varsinaista koulua ei tähän ammattiin ole, joten englanninkielistä kirjallisuutta ja dvd-levyjä on tullut tilattua etenkin Englannista ja Yhdysvalloista.

Hyrynsalmelta kotoisin oleva Kemppainen toteuttaa taikurin ammatissa lapsuuden haavettaan.

- Äiti oli vastaikään löytänyt kahdeksannella luokalla kirjoittamani aineen otsikolla Mikä minusta tulee isona. Se oli sellainen parin sivun juttu siitä, että minusta tulee taikuri.

Tärkeää ei ole yksi temppu, vaan show

Kemppainen on näppärä käsistään, ja korttitemput lyövät yleisön ällikällä. Hän ei oikeastaan halua puhua taikatempuista, jotka ovat yksittäisiä palasia esityksessä.

- Mielestäni tärkeintä on koko show ja sen viihdearvo yleisölle. Pyrin aina siihen, että ihmiset kokisivat sellaisen elämyksen, etteivät he edes miettisi miten joku yksittäinen temppu tehdään.

Kemppainen kuuluu Oulun Taikurit ry:een ja Suomen Taikurit ry:een, johon pääsee koe-esiintymisen kautta.

- Se ei ollut vakava tilaisuus, ja itse muistaakseni kikkailin kolikoilla. Mutta kyllähän se nuorta taikuria jännitti kun kokeneet kollegat arvioivat osaamista.

Lisäksi Kemppainen on kutsuttuna suomalaisen Taikapiirin jäsen. Ulkomailla Kemppainen on käynyt taikurikonferensseissa Englannissa ja Yhdysvaltojen Las Vegasissa.

- Helmikuussa oli Englannissa varmaankin maailman suurin tähänastisista kongresseista, ja saman katon alla oli noin 3 500 taikuria. Siellä rahapussit vaihtoivat omistajaa!, Kemppainen vitsailee.

- Siellä järjestettiin myös kilpailuja, ja haaveenani on osallistua nyt valmisteilla olevalla ohjelmallani tuollaiseen kilpailuun jossakin vaiheessa.

Lähteet: YLE Kainuu / Katja Oittinen

Lue seuraavaksi