Psykiatrista avohoitoa laajennetaan

Harjavallan sairaala aikoo sulkea yhden osastoistaan ja perustaa sen tilalle tehostetun avohoitoyksikön. Muutos on jatkoa jo pari vuotta voimassa olleelle suuntaukselle. Myös laitoshoitoa luvataan antaa jatkossa, mikäli siihen tarvetta ilmenee.

Kuva: Tapio Termonen / Yle

Harjavallan sairaalassa on edetty pienin ja varovaisin askelin kohti avohoitoa jo muutaman viime vuoden ajan. Nyt tulokset alkavat näkyä, osastoille on tullut väljyyttä.

- Viimeisen puolen vuoden aikana sairaansijoja on ollut 15 - 20 pysyvästi tyhjillään, sanoo toimialuejohtaja Sakari Lankinen Satakunnan sairaanhoitopiiristä.

Potilaspaikkojen väheneminen vapauttaa jo lähes 20 työntekijää muihin tehtäviin. Vappuun mennessä tämä porukka jaetaan eri kohteisiin, osansa saavat suljettu osasto, päiväsairaala ja mielenterveyskeskukset. Tämän lisäksi perusteilla on aivan uusi, noin 10 työntekijän tehostettu avohoitoyksikkö.

- Me pyrimme siihen, että se ryhmä pystyisi puuttumaan potilaan akuuttitilanteeseen yhtä tiiviisti ja vähintään yhtä nopeasti kuin mitä nykyään osastohoidossa pystytään, sanoo lääkäri Teemu Elo Harjavallan sairaalasta.

Sopii monelle

Avohoitoa saa tarvittaessa vaikka 7 päivänä viikossa ja sen sanotaan soveltuvan suurimmalle osalle Harjavallan sairaalan potilaskunnasta.

- Tämä soveltuu periatteessa kaikille niille potilasryhmille, joita osastoilla tällä hetkellä hoidetaan. Poikkeuksena ehkä erityisen sekavat potilaat, Elo sanoo.

Avohoitoon eivät tietenkään päädy myöskään ne, jotka ovat hoidossa vastoin omaa tahtoaan. Kaiken kaikkiaan avohoidossa korostuvat paitsi potilaan omat, myös hänen läheistensä olosuhteet ja mahdollisuudet. Mitään erikoislääkärin taitoja ei kotiporukoilta kuitenkaan vaadita.

- Hoitovastuu potilaasta on edelleen hoitavalla yksiköllä, sanoo lääkäri Teemu Elo Harjavallan sairaalasta.

Aluksi Harjavallassa

Tehostetun avohoitoyksikön sijoituspaikka on toistaiseksi Harjavallassa. Noin 5 vuoden kuluttua sekä tehostettu avohoito että akuuttiosastot on kuitenkin tarkoitus siirtää Satakunnan keskussairaalaan Poriin. Harjavallan sairaalan tyhjenemisestä ei kuitenkaan ole Lankisen mukaan kysymys.

- Eri näköistä kuntouttavaa toimintaa, kuntouttavaa asumista eri kohderyhmille. Tutkimukset ja selvittelyt tältä osin on kesken, sanoo toimialuejohtaja Sakari Lankinen Satakunnan sairaanhoitopiiristä.