Haloselta ymmärrystä Naton iskuille Libyassa

Tasavallan presidentti Tarja Halosen mielestä länsiliittoutuman ja Naton ilmaiskut Libyassa ovat olleet tehokkaita ja ne ovat olleet puolustettavissa. Halonen kertoo A-studion haastattelussa myös, että yhteistyö lännen ja arabimaiden välillä on toiminut hyvin.

talous
Tarja Halonen
Presidentti Halonen pitää Naton ja länsiliittouman iskuja Libyaan puolustettavina.

- Väittäisin, että yhteistyö on ollut aika hyvää, poikkeuksellisenkin hyvää. Mutta aina kun käytetään käytetään sotilaallista panosta, se on voimakas lääke, jota joskus tarvitaan väkivallan pysäyttämiseksi. Mutta sillä on niin voimakkaat sivuvaikutukset, että yleensä alkaa ennemmin tai myöhemmin keskustelu siitä, onko tullut esimerkiksi siviiliuhreja, onko liian paljon tai liian vähän käytetty voimaa, Halonen sanoo.

Hän kertoo, että asiantuntijoiden mukaan nämä ilmaiskut ovat olleet hyvin intensiivisiä; minulle kerrotun mukaan ovat olleet samaa tasoa kuin Irakin sodassa, joten katsoisin, että sitä voimaa on nyt käytetty

Suomelta ei ole ainakaan toistaiseksi pyydetty mitään apua Libyaan, ei sotilaallista eikä humanitaarista. Sodan jälkeen Suomi voi Halosen mukaan osallistua avustus- ja jälleenrakennustöihin.

- Meillä ei ole nyt tähän tilanteeseen, näihin toimenpiteisiin minun mielestäni mitään oleellista annettavaa. Sen sijaan sitten jatkossa voidaan katsoa mikä on se rooli ja osa, missä suomalaiset voivat auttaa parhaiten.

EU:n valmiusjoukkoihin kuuluvien suomalaisten taistelujoukkojen lähettämiseen Halonen suhtautuu hyvin varauksellisesti.