Soinin linjaa arvostellaan

Poliittiset kilpailijat väittävät perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin alkaneen jo perääntyä tiukasta EU-tukia vastustavasta kannastaan. SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen mielestä syynä on Soinin hallituskipeys. Soini piti aamulla Ylen radiouutisissa mahdollisena perussuomalaisten osallistumista hallitukseen, jos puolue saa luvan äänestää EU:n kriisirahastoja vastaan.

Vaalit 2011
Perussuomalaisten kassi
Muut puoluejohtajat tyrmäävät perussuomalaisten mahdolliset erivapaudet hallituksessa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini väläytti YLE Uutisten haastattelussa osallistumista hallitukseen sillä ehdolla, että puolue saa luvan äänestää EU:n kriisirahastoa vastaan.

EU:n kriisirahastoja vastustava perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini julisti vielä reilu viikko sitten Ylen vaalistartissa puolueen hallitukseen menolle tiukan rajan.

- Ei, olla. Sen aivan selvä, Soini vastasi, kun häneltä kysyttiin, voiko perussuomalaiset olla mukana hallituksessa, joka lisää tukea velkamaille.

Tämän aamun radiouutisissa Soinin kanta hallitukseen osallistumiselle ei kuitenkaan ollut enää yhtä ehdoton. Soini totesi pitävänsä mahdollisena harkita hallituksessa pysymistä, jos hallitusneuvotteluissa sovitaan, että perussuomalaiset saavat äänestää kriisirahastoa vastaan.

Muissa puolueissa tartuttiin oitis Soinin eri paria oleviin hallituslausuntoihin. Ärhäkimpänä kävi SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen, joka syytti kovin sanoin Soinia hallituskipeydestä.

- Kuuntelin Timo Soinin puheenvuoroja ja tuli mieleen, että onko tämä nyt sitä "seteliselkärankaa", että halu päästä hallitukseen on niin kova, että kaikista periaatteista ollaan valmiita tinkimään, jotta ministeriauton takapenkille päästään, Urpilainen totesi.

Katainen piikitteli Soinia

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen piikitteli ja ennakoi Soinin kääntyvän suorastaan kriisirahastojen kannattajaksi viimeistään vaalien jälkeen.

- Kun hän on aikaisemmin sanonut, että he eivät voi istua hallituksessa, joka kantaa vastuuta Suomesta, niin nyt tätä liikettä on tapahtunut. Toivon mukaan ennen vaaleja, mutta viimeistään vaalien jälkeen he pystyvät sitten ihan avoimesti sanomaan, että kriisirahastoja tarvitaan työllisyyden, talouskasvun ja vakauden turvaamiseksi.

Sekä Urpilainen että Katainen torjuivat täysin mahdollisuuden, että perussuomalaiset voisivat saada hallituskumppanina erivapauden ääänestää kriisirahastoja vastaan. Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Mari Kiviniemi oli Soini-kommenteissaan varovaisin. Toiveita erivapauksista hallituksessa ei Kiviniemikään kuitenkaan antanut.

- Kun on hallituksessa, niin silloin kannetaan vastuuta ja vastuunkantaminen ei aina ole helppoa ja mukavaa. Hallituksessa, joko ollaan, jos ei olla, niin sitten ollaan oppositiossa.

Kääriäinen moittii erilupien anelua

Keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen arvostelee jyrkästi perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ajatusta siitä, että puolue voisi mennä hallitukseen, jos se saa erityisluvan äänestää kriisirahastoja vastaan.

Kääriäinen sanoo, etteivät lukuisten kynnyskysymysten asettelu ja erilupien anelu etukäteen ole vastuun ottamista. Hänen mielestään eteenkään keskeisessä talous- ja Eurooppa-politiikassa ei hallituspuolueilla voi olla erivapauksia.

Kääriäinen huomauttaa, että valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä.

Myös Heinäluomalta arvostelua

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma antaa blogissaan Soinille samansuuntaista palautetta.

Hän kirjoittaa, että Soinin periaatteella hallitukseen voidaan ottaa oikeastaan kaikki puolueet, kun hallitus esittää mitä esittää ja eduskunnassa kukin puolue äänestää miten äänestää.

Heinäluoma arvostelee myös sitä, että Soinin mielipiteet asiasta ovat vaihdelleet viime viikkoina.

Lähteet: YLE Uutiset