1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lampedusan asukkaat raivostuivat siirtolaistulvaan

Italian hallitus suunnittelee kuljettavansa laittomia siirtolaisia pois Lampedusan saarelta sen jälkeen, kun saaren asukkaat tukkivat maanantaina saaren sataman vastalauseena siirtolaisten tulvalle.

Siirtolaisia saapui Lampedusan satamaan 27. maaliskuuta. Kuva: Venezia Filippo / EPA

Italian hallitus suunnittelee siirtävänsä tuhansia laittomia siirtolaisia Lampedusan saarelta muualle Italiaan. Hallitus ilmoitti asiasta sen jälkeen kun raivostuneet asukkaat ja kalastajat olivat tukkineet veneillään saaren sataman.

Sisäministeriö suunnittelee lähettävänsä saarelle kuusi suurta laivaston kuljetusalusta hakemaan Pohjois-Afrikasta paenneita laittomia siirtolaisia.

Lampedusaan on saapunut lähes 19 000 ihmistä sen jälkeen, kun Pohjois-Afrikan levottomuudet alkoivat tammikuussa Tunisiassa. Paikallisten viranomaisten mukaan pelkästään viimeisen kolmen päivän aikana tulijoita on ollut 3700. Lähes kaikki saarelle paenneista ovat nuoria miehiä, jotka pyrkivät Eurooppaan töihin.

Lampedusan vastaanottokeskus on täynnä, ja monet ovat joutuneet nukkumaan ulkosalla tai muoviteltoissa. Saaren hygieniaolot alkavat olla heikot.

Lampedusan saari sijaitsee 150 kilometrin päässä Tunisian pohjoispuolella.