Syyrian kaupungeissa kuohuu

Syyriassa puhkesi maanantaina uusia levottomuuksia hallituksen joukkojen ja poliittisia vapauksia vaativien mielenosoittajien välillä. Parlamentti vaatii presidentti Bashar al-Assadilta myönnytyksiä.

kansannousut

Daraan kaupungissa puhkesi uusia levottomuuksia ja silminnäkijöiden mukaan kaupungissa oli liikkeellä tuhansia mielenosoittajia.

Poliisi hajotti mellakan kyynelkaasulla. Silminnäkijöiden mukaan poliisit myös ampuivat ilmaan ilmaan pelotellakseen mielenosoittajia.

Myös Latakiassa jännittynyt tilanne

Välimeren rannikolla sijaitsevassa Latakiassa kadut olivat silminnäkijöiden mukaan lähes autioina. Kaupungissa järjestettiin maanantaina lauantain mielenosoituksissa kuolleiden ihmisten hautajaiset.

Useimmat kaupat ja koulut ovat kiinni. Armeijan joukkoja on sijoitettu alueelle ja toimittajien pääsy kaupunkiin kielletty kokonaan.

Uutistoimisto AP:n mukaan kaduille on rakennettu barrikadeja ja asukkaat hankkivat aseita. Tilanne on hyvin räjähdysherkkä.

Parlamentti vaatii uudistuksia

Syyrian parlamentti vaati maanantaina presidentti Bashar al-Assadia selventämään suunnittelemiaan uudistuksia, jotta maata repivä mielenosoitusaalto saataisiin laanntumaan.

Assadin uskotaan lähipäivinä ilmoittavan poikkeustilalakien kumoamisesta. Assadin avustaja kertoo uutistoimisto AFP:lle, että päätös on jo tehty, mutta sen julkisatmisen aikataulu on vielä epäselvä.

Poikkeustilalait estävät julkisen liikehdinnän ja väenkokoukset. Lakien perusteella voidaan myös pidättää ihmisiä, jos näiden epäillään uhkaavan turvallisuutta.

Syyrian kaksi viikkoa kestäneissä levottomuuksissa on kuollut arviolta 130 ihmistä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters