Itämeri maailman radioaktiivisin merialue

Japanin Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden takia merialueen radioaktiivisuuspitoisuudet ovat kohoneet huomattavan korkeiksi. Niiden uskotaan kuitenkin laimenevan nopeasti Tyyneen valtamereen. Sen sijaan Itämeressä radioaktiivisuus pysyy vielä pitkään korkeana 25 vuotta sitten sattuneen Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden vuoksi.

Kotimaa
Kiiski jäällä.
Itämeren radioaktiivisuuteen suurin syy on Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus vuonna 1986.

Säteilyturvakeskus tutkii jatkuvasti Itämeren säteilytilannetta. Esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimalan edustalta pyydetyissä ahvenissa on kymmenenkunta becquerelia kiloa kohti. Lukema on kaukana riskirajasta. Kalaa ei saa myydä, jos pitoisuudet ovat 600:n becquerelin luokkaa.

- Itämeren korkeat cesium-137 -pitoisuudet johtuvat suurelta osin Tsernobylin laskeumasta. Myös kylmän sodan aikaiset ydinkokeet vaikuttavat yhä, STUK:n johtaja Tarja K. Ikäheimonen sanoo.

Säteily myös pysyy meressä, koska Itämeri on matala ja sen vesi vaihtuu hitaasti, toisin kuin suurissa valtamerissä. Itämeren rantavaltioiden ydinvoimaloiden osuus säteilyyn on vähäinen.

Sisäjärvien kaloja kannattaisi syödä vain pari kertaa viikossa

Tsernobylin vimeiset säteet haihtuvat Itämeren vedestä noin sadassa vuodessa. Pohjaan kertynyt radioaktiivinen cesium on poissa kolmen sadan vuoden kuluttua. Silti vaikutus kaloihin on olematon ja saalista voi huoletta syödä, johtaja Ikäheimonen vakuuttaa.

Itämerta kohtalokkaampaa Tsernobyl oli laskeuman alle joutuneille keskisen Suomen matalille järville. Niiden kalaa suositellaan edelleen syötävän vain pari kertaa viikossa.

- Merikalassa on säteilyä muutama becquerel kilossa, mutta sisävesien kalassa muutamia tuhansia, pyyntipaikasta riippuen, Ikäheimonen vertaa.

Suomalaisten suurin säteilyn uhka on kuitenkin huoneilmaan maaperästä tuleva radon. Se voitaisiin estää oikealla rakennustekniikalla. Radonin aiheuttamaan keuhkosyöpään kuolee joka vuosi 300 ihmistä.

Lähteet: YLE Uutiset