Aforistisia runoja syntyy ammeessa

Joensuulaisen Miika Nuutisen toinen runokirja Kiven aikaa on juuri ilmestynyt Ilias Oy:n kustantamana. Runokokoelmassa on aforistisia mietteitä luonnon kiertokulusta ja ihmisen paikasta siinä.

Miika Nuutinen (Kirjailija)
Miesrunoilija loikoo ammeessa pihalla.
Jani Strand

Joensuulainen Miika Nuutinen kiinnostui kirjoittamisesta jo kouluaikoina. Hän piti aineitten kirjoittamisesta niin, että vihkot täyttyivät nopeasti.

- Yläasteella tykkäsin kovasti ainekirjoituksesta ja yhdestä aiheesta saattoi tulla koko vihko täyteen. Se oli aika luontaista. Lukioaikana en enää innostunut, kun kirjoittaminen muuttui toisenlaiseksi. En kuitenkaan jättänyt kirjoittamista, kertoo Miika Nuutinen.

Juuri ilmestynyt Kiven aikaa on Miika Nuutisen toinen runokokoelma. Ensimmäinen kirja, proosarunoteos Tilannekatsaus ilmestyi vuonna 2007. Tällä hetkellä työn alla on kaksi käsikirjoitusta.

- Toinen ollut tekeillä seitsemän vuotta. Se on proosarunoteos ja työnimeltään Tunteellinen mies. Se sisältää ikävämpiä, mutta myös hauskoja erorunoja. Jonkinlainen halu on päästä eteenpäin uralla, mutta kustantajan saaminen on aina hankalaa, sanoo Miika Nuutinen.

Ajatus lentää luonnossa

Miika Nuutisen runosuoni pääsi vauhtiin kun hän muutti tyhjilleen jääneeseen mummolaansa vuonna 2009. Runoilija asuu pienessä Paukkajan kylässä Pielisjoen rannalla.

Runojen lisäksi Miika Nuutisen sydäntä lähellä on jonglööraus. Hänen sirkustaiteilijan uransa alkoi aikoinaan Uimaharjusta.

- Se lähti silloin ala-asteen lopulla kun olin Uimaharjun sirkuskerhossa. Sieltä lähti neljä poikaa, joista kolme on nyt ammattijonglöörinä. Itse heitän keikkaa aina kun pyydetään. Minulla on kahdenkymmenen minuutin viihdyttävä setti temppuja, kertoo Miika Nuutinen.

33-vuotias runoilija ja sirkustaiteilija on tyytyväinen tämänhetkiseen elämäntilanteeseensa.

- Runojen kirjoittaminen ja jonglööraus tukevat toisiaan, koska molemmat ovat yksin tekemistä. Toinen on fyysistä ja toinen henkistä tekemistä. Tänä keväänä edessä on myös kaksi jonglöörauksen ensi-iltaa, joten tällä hetkellä töitä riittää, kertoo Miika Nuutinen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala