Pöly on tietokoneen yleisin kuolinsyy

Hitaaksi ja epävakaaksi käynyt kannettava tietokone elpyy usein käyttöjärjestelmän uudelleen asennuksella. Jos tietokone kuumenee, tuuletin on äänekäs ja kone sammahtelee, on vian syy usein koneeseen pesiytyneessä villakoirassa. Pöly on yleisin syy tietokoneen rikkoutumiseen.

tiede
Pölyä kannettavan tietokoneen sisällä.
Kannettavan tietokoneen jäähdytysripa on lähes pölyn peitossa.YLE

Joskus tuntuu, että tietokone on päättänyt ottaa tehtäväkseen nettisurffailun ohella myös huonetilan lämmittämisen. Tuuletin puskee kuumaa ilmaa, kone toimii hitaasti ja sammuilee.

Taitonetin yrittäjä Mikko Veijola kaappaa huoltoon toimitetun läppärin työpöydälle ja avaa takakannen ristipäämeisselillä.

Takakannen jälkeen vielä tuulettimen irrotus ja ongelman syy selviää. Tietokoneen tuuletin on tehnyt villakoirasta selvää ja pöly on junttautunut huopamaisena pölymattona tietokoneen jäähdytyksen tukkeeksi.

- Sen pölyisyyden huomaa, kun kone alkaa käydä kuumana ja sammuilee. Täällä on sellaiset termostaatit, jotka sammuttavat koneen jos se alkaa käydä liian kuumana. Se sammuilu on viimeinen varoitus, että nyt on tuulettimet aivan tukossa, Mikko Veijola kuvailee.

Paineilmaa pölyn poistoon

Taitonetin takahuoneen hyllyssä odottaa huoltoa noin 300 läppäriä, jotka liike on ottanut vaihdossa vastaan. Veijolan kertoman mukaan lähes 80 prosenttia näistä koneista on vikaantunut pölyn vuoksi.

- Jos tietokone on tippunut lattialle, niin sen aika usein voi korjata. Yleensä menee vain kiintolevy rikki tai vastaavaa. Mutta tämä pölyongelma tekee sen, että aikansa kun kone käy liian kuumana, niin osat sulavat siellä tai irtoavat piirilevyltä.

Tietokoneen korjaaja suosittelee säännöllistä paineilmapuhallusta pölyn torjuntaan. Paineilmaa puhalletaan sisään aukosta, josta kone puhaltaa ilmaa ulos.

Kannettavan käytössä kannattaa myös huomioida se, että kone imee yleensä tuuletusilmaa altapäin, jolloin pehmeä sohva tai syli ovat huonoja alustoja tietokoneelle.

Lähteet: YLE Oulu