Uusi pelastuslaki vaatii kulttuurihistoriallisilta rakennuksilta pelastussuunnitelman

Valmisteilla oleva uusi pelastuslaki edellyttää kulttuurihistoriallisesti arvokkaille kohteille pelastussuunnitelmaa. Hämeessä näitä kohteita on useita satoja. Kohteet vaihtelevat Hämeen historiallisesta linnasta yksityishenkilöiden omistuksessa oleviin rakennuksiin.

pelastussuunnittelu
Turengin asema
Turengin vanha asemarakennus kuuluu kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin rakennuksiin eli pelastussuunnitelma on oltava.YLE / Kristiina Lehto

Osalla kohteista pelastussuunnitelma on jo entuudestaan, osalle se joudutaan tekemään. Rautatiekäytöstä poistuneelle Turengin asemalle Janakkalassa pelastussuunnitelma tehtiin siinä vaiheessa, kun rakennus sai puolitoista vuotta sitten uutta käyttöä ravintolana, kertoo asemapäällikkö Mikko Sampo Ravintola Turengin Asemalta.

- Vanha puinen rakennus ja tietysti asiakkaista täytyy pitää huolta, niin muun muassa sprinklerit on tänne asennettu ja sitten ohjeistus henkilökunnalle kaikkien riskitilanteiden varalta, että asiakkaan turvallisuus voidaan taata kaikissa tilanteissa.

Myös tulevien sukupolvien iloksi

Uusi pelastuslaki on tulossa voimaan heinäkuun alusta. Siinä otetaan entistä tarkemmin huomioon myös rakennusten kulttuuriarvo, kertoo pelastuspäällikkö Petri Talikka Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta

- Perinteisestihän pelastuslaitos lähtee siitä, että ihmishenki on se, jota ensisijaisesti suojellaan.

- Tämäntyyppisisissä kohteissa on tärkeää ajatella myös sitä, että kulttuurihistoriallisesti arvokasta ympäristöä saadaan säilytettyä tuleville sukupolville.

Riskit mietittävä aidosti läpi

Pelastussuunnitelman laatiminen on rakennuksen omistajan vastuulla. Arvokkaiden rakennusten kaitsijana Museovirasto kehottaa miettimään riskit aidosti ja varautumaan myös niihin tosissaan.

- Näen tämän erittäin tärkeänä, koska pienikin tulipalo voi aiheuttaa korvaamattomia vahinkoja arvokkaassa rakennuksessa.

- Jos kerran miettii aidosti läpi, mitä tekee tällaisessa tilanteessa, niin osaa toimia oikein palon sattuessa, huomauttaa Museoviraston arkkitehti Anu Laurila.

Pelastussuunnitelma pidettävä ajan tasalla

Myös valmista pelastussuunnitelmaa on syytä arvioida "sillä-silmällä", neuvoo Ravintola Turengin Aseman asemapäällikkö Mikko Sampo.

- Me lähdettiin niin, että ensin tehtiin nauruversio, jolla täyttyy lain kirjain. Sen jälkeen sitä alkaa alkaa automaattisesti tutkimaan sitä, mitä voi tapahtua ja siltä pohjalta päivittää omaa pelastussuunnitelmaansa.

Lähteet: YLE Häme / Timo Leponiemi