Kevätmuoti on kukikasta ja kevyttä

Kevät on jo kauppojen vaatehyllyillä. Ohutkankaiset, kirkkaissa väreissä hehkuvat kevätuutuudet houkuttelevat jo monia vaateostoksille. Ammattilaisen mielestä tämän kevään muodissa on mistä valita ja klassikot saavat rinnalleen kivoja uusia juttuja.

viihde
Kevätmuodin värien ja tyylien kirjon voi havaita myös kenkäkaupoissa.Sannimari Lehtilä

Pukeutumisneuvoja Helena Nikkanen katselee ympärilleen Turun keskustan kävelykadulla ja toteaa, että pukeutumisessa ei vielä paljoa näy kevään merkkejä.

- Lämpimästi ovat ihmiset vielä pukeutuneet eli kankaat ovat vielä raskaita - ja tietenkin ihan syystä! Pieniä pilkahduksia keväisistä väreistä täällä jo kuitenkin näkyy, hän havaitsee.

Stockmannilla pukeutumisneuvojana työskentelevä Nikkanen on pukeutumisen ammattilainen, joka tietää, mikä milloinkin on trendikästä. Hänen mukaansa tämän kevään muoti tarjoaa jokaiselle jotakin.

- Tänä keväänä kukkakuosit suorastaan vyöryvät vaatteisiin. Safarityyli tulee taas ja merihenkisyys, tottahan toki! kuvailee hän muutamia esimerkkejä muotitarjonnasta.

Väreistä klassikot kuten musta ja valkoinen saavat rinnalleen ensin erilaiset sinisenharmaat ja vihertävät värit.

- Ja kun mennään enemmän kohti kesää muuttuvat värit yhä vain kirkkaimmiksi, Nikkanen sanoo.

Uusi vaate kuin valmiiksi vanha

Nikkanen noukkii naisten pukeutumisosastolta käteensä paidan, jossa pinta on jo valmiiksi kuluneen näköinen.

Kuluttajia ei enää kuulemma ihmetytä, miksi uuden vaatteen pitää olla uutena vanhan näköinen.

- Ihmiset tietävät tähän vastauksen. Se vaan on niin trendikästä! hän nauraa.

Maalaisromantiikka on saapunut monen kodin sisustukseen ja näkyy nyt vahvasti myös vaatteissa. Pikkuruiset ruudut ja rimpsut koristavat usein myös arkivaatteita.

- Tämän tyylin kantaja viestii halusta paeta vanhaan hyvään aikaan. Näissä jos missä aistii maalais- ja mökkiromantiikkaa. Lisäksi nämä ovat myös äärimmäisen mukavia päällä, Nikkanen kuvailee vaatepuussa roikkuvaa siniruudullista paitapuseroa.

Nuoriso kulkee hippilookissa

H&M-myymälässä tarjonta on ensisilmäyksellä kovin samankaltaista kuin Stockmannilla, mutta myymäläharjoittelija Ida sanoo, että nuorten muodissa ollaan rohkeampia kuin vähän vanhempien mallistoissa.

- Kyllä ne mikroshortsit esimerkiksi tulevat myyntiin ja katukuvaan taas tänäkin vuonna, hän sanoo.

Nuorisolle myydään räväköitä kukkakuoseja, pitkähelmaisia hippimekkoja ja läpinäkyviä pitsipuseroita.

- Teini-ikäisten kannattaa pitää tyyliseikat mielessä näiden läpinäkyvien vaatteiden kanssa, opastaa Ida.

- Kaikkea ei pidä paljastaa, vaan läpinäkyvyyttä täytyy osata käyttää tyylillä!

Vaikutteita elokuvista ja muista kadunkulkijoista

Turkulainen Valtteri Mäki tulee vastaan Eerikinkadulla. Jalassaan hänellä on kirkkaanpunaiset tennarit.

- Minulla pukeutuminen alkaa aika usein kengistä. Mietin ensin ne ja sitten sen, mitä muuta laitan päälle, hän sanoo.

Kevättrendien haistelu ei kuulu varsinaisesti miehen lempipuuhiin. Vaikutteita hän sanoo saavansa eniten elokuvista ja toisten pukeutumisesta. Pukeutumisen lähtökohtana on usein mukavuus.

- Esimerkiksi nämä tennarit ovat tosi mukavat ja helpot jalassa. Näillä pääsee kävelemään ja vaikka juoksemaan rivakasti, jos tarve vaatii!

Mäki sanoo oman tyylinsä syntyneen vähän niin kuin itsestään ja kuvailee muiden turkulaismiesten tyyliä hienovaraisen vivahteikkaasti.

- Sanoisinko, että täällä ei olla niin turhan kronkeleita ja fiinejä. Voi olla, että turkulaismiesten mielestä sisäinen kauneus on tärkeintä, hän nauraa ja pinkaisee tennareillaan liikkeelle.

Lähteet: YLE Turku