1. yle.fi
  2. Uutiset

Ufotutkija on epäilevä uskossaan

Suomen Ufotutkijoiden yhdistyksen tutkimuspäällikkö Björn Borg on suomalaisen ufotutkimuksen aitiopaikalla. Hän käy vuosittain lävitse lukuisia uforaportteja. Borg ei kuitenkaan usko kaikkia havaintoja sumeilematta, vaan kriittisyys on kaiken lähtökohta.

Kotimaan uutiset
Tunnistamaton lentävä esine Los Angelesin taivaalla.
Eurovision

Viime viikon tiistaina havaittiin Pohjois-Karjalassa kaakkoisella taivaalla outoja valoilmiöitä. Samanlaisia havaintoja tehtiin muuallakin itäisessä Suomessa ja Venäjän Karjalassa. Valot osoittautuivat ilmasotaharjoituksen valosoihduiksi Laatokan yläpuolella..

Valoilmiölle antoi selityksensä myös ufotutkija, Björn Borg, jolla on alan yhteyksiä muun muassa Venäjälle.

Suomen Ufotutkijat -yhdistyksen helsinkiläinen tutkimuspäällikkö Björn Borg käy vuosittain lävitse satoja ufohavaintoja Suomesta. Tuorein tietoon tullut havainto tehtiin yli 10 vuotta sitten Porkkalassa.

- Havainnon kertoja kertoo, että hän lepäili veneen kannella ja huomasi "alumiinipallon" lähestyvän etelästä. Lento oli äänetön ja 30- 50 sekuntia kestävä. Pallo pysähtyi sekunniksi, ja katosi suoraan ylös pisteeksi hetkessä. Tälle tarinalle ei ole kuitenkaan löytynyt järkevää selitystä.

- Suomen Ufotutkijoiden tietokannassa on lähes 500 havaintoa. Vuosittain havaintoja tulee lähes 200.

- Yhdeksänkymmentäviisi prosenttia näistä saa luonnollisen selityksen. Loput viisi prosenttia jäävät ufoiksi, eli tunnistamattomiksi lentäviksi kohteiksi. Näin on tämä suhde myös muualla maailmassa, sanoo Borg.

Ufotutkija epäilee jokaista kuvaa ja videota

Ihmisillä mukanaan kulkevat lukuisat digitaalikamerat, kamerakännykät ja videokamerat teettävät työtä niin materiaalin seulonnassa kuin niiden todenperäisyydenkin tarkistamisessa.

- Jos esimerkiksi hakee Youtubessa hakusanalla "UFO", saa yli 700 000 vastausta. Tällaisen määrän läpikäyminen on mahdotonta.

- Olemme myös hyvin perillä siitä, että valokuvia voidaan käsitellä ja muokata ja videoita väärentää. Niinpä lähtökohtana meille on se, että kun näemme uuden valokuvan tai videon, epäilemme, että kyseessä on väärennös tai huijaus.

- Nykyisin kiinnitämmekin suurempaa huomiota valokuvaajaan, kuin itse kuvaan. Haastattelemme kuvaajaa ja tutkimme hänen taustaansa, muistuttaa Borg.

Havainnoissa kannattaa olla tarkkaavainen

Kun havaitsee taivaalla jotain poikkeuksellista, olisi hyvä tarkkailla myös havaintotilannetta ja sen ympäristöä, jotta havainnon sijainti ja liikkuminen voitaisiin raportoida mahdollisimman hyvin.

- On tyypillistä, että havaitsijalla on havaintotilanteessa niin paljon kaikenlaista poikkeavaa, että ympäristön tarkkailu jää vähemmälle.

- Kannattaa kuitenkin pistää muistiin, missä suunnassa havaittu kohde oli, ja millä paikalla itse oli. Myös kohteen korkeus tulisi painaa mieleen. Mielellään vaikkapa astelukuina. Näin voimme selvittää, oliko kyseessä mahdollisesti planeetta tai tähti.

- Myös satelliitit tuottavat havaintoja. Ne kulkevat yleensä suoraan ja nekin voivat välähdellä kirkkaasti, kuten Iridium-satelliitit. On myös olemassa NOS-satelliitteja, jotka lentävät kahden tai kolmen satelliitin ryhmissä., kertoo tutkimuspäällikkö Björn Borg.

Kellonaika ja päivämäärä on myös tärkeää painaa mieleen. On myös hyvä selvittää, ovatko esimerkiksi naapurit ja tuttavat havainneet saman ilmiön.

Ufotutkijallakin on omia kokemuksia

Suomen Ufotukijoiden tutkimuspäällikkö Björn Borg kertoo itse nähneensä ainakin yhden ilmiön, jolle ei ole löytynyt selitystä.

- Pari vuotta sitten istuin Helsingin Hakaniemessä odottamassa vesibussia. Silloin kovassa pohjoistuulessa sivutuuleen tuli musta pallo, joka kovasta tuulesta huolimatta eteni tasaista vauhtia.

- Kohdallani pallo kääntyi 90 astetta ja lensi suoraan vastatuuleen ylitseni. Siinä ei ollut siipiä tai roottoreita.

- En tiedä, mikä se oli, muistelee Borg.

Mahdollisia ufohavaintoja voi ilmoittaa Suomen Ufotutkijoiden nettisivuilla. Havaintoja kerrotaan myös eri viranomaisille ja lentoliikenteestä vastaaville. Myös tiedotusvälineet on yksi keino välittää havaintojaan.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Pekka Sivukari

Lue seuraavaksi