Lappi sai koskenlaskun Euro Cup-kisan

Suomessa lasketaan heinäkuun alussa ensimmäistä kertaa koskenlaskun Euro Cup-kisa. Kumilauttojen koskenlaskua on luvassa 1.-2. heinäkuuta Rovaniemellä Raudanjoen Vikakönkäällä sekä Tornionjoen Kukkolankoskessa, Vuennonkoskessa ja Matkakoskessa.

koskenlasku
Kuvassa joukko  melojia laskee kumiveneellä Vikaköngästä.
Pohjolan Safareiden joukkue Suomi-Cupin osakilpailussa Vikakönkäällä syksyllä 2010.YLE/ Tapio Nykänen

Vikakönkään uudella radalla melotaan slalom ja Tornionjoen suurissa koskissa kisataan aika-ajossa, paripudotuskisassa ja syöksyssä.

Kumilauttakoskenlasku eli rafting on koskiurheilun muoto, jossa koskea lasketaan keveillä, mutta kestävillä lumilautoilla neljä- tai kuusihenkisin joukkuein. Kisoissa melotaan neljä lajia: pujottelu eli slalom, aika-ajo, lauttapareittain käytyvä pudotuskisa ja kestävyyttä vaativa syöksy.

Koskenlasku on joukkuepeliä

Kajakkimelonnasta rafting eroaa paitsi kaluston puolesta myös erityisesti siinä, että kyse on joukkueurheilusta. Koska rafting on joukkuepeliä, voivat lajia harrastaa myös kokemattomat melojat osaavan kipparin johdolla.

Kesän Euro Cup -kisa järjestetään osana EU-rahoitteista Lappilaisen koskenlaskun kansainvälistymishanketta. Myös Vikakönkään koskipujottelurata on rakennettu hankkeen tukemana.

Lappin koskenlaskun huippupaikaksi

Kansainvälistymishankkeen tavoitteena on luoda koskenlaskulle sekä pysyviä paikallisia toimintaedellytyksiä että nostaa Lappia koskenlaskumaailman kartalle. Luonnon puitteet koskenlasku-urheiluun Lapissa ovat valmiiksi kansainvälistä tasoa.

Hankkeen aikana koskenlaskuyrittäjien, seurojen ja yksittäisten harrastajien yhteenliittymä Suomen koskenlasku- ja melonta ry on muotoutunut raftingin lajiliitoksi Suomessa ja liittynyt jäseneksi kansainväliseen lajiliittoon, International Rafting Federationiin (IRF).

Lähteet: YLE Lappi