1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musikaalit

Rent-musikaali nostaa nuoret ammattilaiset esiin

Halu esitellä nuoria musiikkiteatterin tekijöitä ja heidän osaamistaan synnytti uuden yhdistyksen Lahdessa. Rent-musikaalin toteuttamista varten perustettiin Suomen Musiikkiteatteriensemble ry.

musikaalit
Rent-musikaalin esiintyjäkaartia.Salla-Maria Orvasto

Hyvin tehty työ on tällä alalla yleensä tae seuraavasta, toteaa vuonna 2007 valmistunut musiikkiteatterin ammattilainen Jyri Numminen.

- Suomesta löytyy mittava joukko musiikkiteatterin tekijöitä. Nuorelle on olennaisen tärkeää päästä kiinni siihen ensimmäiseen, kunnon esitykseen tuomaan julki taitojaan ja luomaan verkostoja, sanoo Numminen.

Hän on Rent-musikaalin taustalla toimivan Suomen Musiikkiteatteriensemble ry:n sihteeri ja myös yksi esiintyjistä.

Uuden yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Mäkäräinen puolestaan on valmistumassa Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalta.

- Paljonhan musikaaleja Suomessa tehdään, mutta se, miten tekijä ja esitys toisensa löytävät saattaa olla ongelmallista. Tähän väliin yritetään nyt tälläkin esityksellä kiilata.

Rent-musikaaliin järjestettiin avoin audition-tilaisuus. Esiintyjiksi pyrki 100, heistä mukaan valittiin 16.

Esityksellä ei tavoitella voittoa.

- Se on ihan hyvä, jos kulut saadaan katettua, Numminen toteaa.

New Yorkista Tampereen kautta Lahteen

Rent-musikaali sijoittuu taiteilijayhteisöön ja sen elämän käänteisiin. Tarina perustuu löyhästi Puccinin oppeeraan La bohème.

Rock-oopperan ensi-ilta oli New Yorkissa vuonna 1994. Musikaali oli Brodwaylla ensimmäisiä, jossa oli myös homo- ja biseksuaalisia hahmoja.

Lahtea ennen se on nähty näyttämöllä Suomessa vain Tampereella, pari vuotta kantaesityksensä jälkeen. Lahden versioon Jyri Numminen teki uuden suomennoksen.

- Tampereen produktio oli oman aikansa ja 1990-luvun lopun tuote. Karsin edellisestä suomennoksesta mm. murresanontoja ja paikallisväriä pois.

Lahden Vaahterasalin esityksen on ohjannut Jermo Grundström.

Lähteet: YLE Lahti/ Tuija Veirto

Lue seuraavaksi