Keskusta lähtee vaaleihin luottavaisesti

Keskusta tavoittelee Hämeestä kaikkiaan neljää kansanedustajapaikkaa vahvasti uudistuneella ehdokaslistalla. Neljästätoista keskustan ehdokkaasta yhdeksän on uusia, kun viisi pyrkii eduskuntaan vähintään toista kertaa.

Suomen Keskusta
Keskustan puoluetoimisto.
YLE

Jos YLE:n viimeisimmistä mielipidemittauksesta saadaan osviittaa ja Keskustan kannatus Hämeen lasksisi 18 prosenttiin, merkitsisi se puolueelle jopa tuhansien äänten menetystä.

Eduskuntapaikkoja Keskustalla on Hämeessä kolme eikä ole täysin mahdotonta, että puolue menettäisi yhden niistä.

Viime eduskuntavaaleissa suurin vertausluku, jolla Hämeessä jäätiin vaille eduskuntapaikkaa oli noin 10 600. Jotta Keskusta säilyttäisi kolmannen eduskuntapaikkansa, pitäisi ääniä kertyä koko vaalipiiristä 34 000 pintaan viime vaalien äänestysvilkkauteen suhteutettuna eikä kannatus saisi laskea muutamaa prosenttiyksikköä enempää.

Alunperin viime keväänä keskusta asetti tähtäimen neljään kansanedustajapaikkaan Hämeen vaalipiiristä. Käytännössä siis tavoitellaan kahta paikkaa Päijät-Hämeeseen ja kahta Kanta-Hämeeseen, sanoo Keskustan Päijät-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Jukka Sällinen.

Keskusta laskee säilyttävänsä kaikkien kolmen istuvan kansanedustajan - ministeri Sirkka-Liisa Anttilan, Risto Aution ja ministeri Juha Rehulan kiinnitykset Arkadianmäelle sekä saavansa yhden lisäpaikan.

Neljä vuotta sitten kärkikolmikon kovin haastaja oli forssalaiskonstaapeli Mika Penttilä, joka on nytkin mukana. Hän on lienee vahvin nimi sekoittamaan keskustan vaalipakkaa.

Viime vaaleissa Penttilä sai vain nelisen sataa ääntä vähemmän kuin Juha Rehula. Penttilän saalisti 4150 ääntä ja Rehula 4549.

Tiukimmilla istuvista kansanedustajista kiinnityksen uusinta lienee Risto Autiolla, jonka vaalityötä talvella saatu jalkavamma on haitannut.

Muiden keskustalaisten mahdollisuudet vaikuttavat pieniltä. Ex-pääministeri Matti Vanhasen heinolalainen avustaja Tarja Anttonen on myös jo yhdet vaalit kokenut ehdokas, mutta hänen äänimääränsä pitäisi moninkertaistua.

Keskustalla on jaossa rutkasti ääniä viime vaaleista pois jääneiltä ehdokkailta, ja tämä tuo peliin kysymysmerkin.

Nähtäväksi jää kuinka Keskustan Päijät-Hämeen piirin orimattilalainen puheenjohtaja Riitta Lonka, hämeenlinnalaisyrittäjä Jaana Paavilainen ja samasta kaupungista kotoisin oleva Päivi Veikkola vetoavat äänestäjiin koko vaalipiirin alueella.

Kaksien viime vaalien perusteella viimeinen eduskuntapaikka lohkeaa Hämeen vaalipiirissä vertausluvulla 11400-11600.

Lisäpaikka Keskustalle on sikälikin kovan työn takana, että esimerkiksi neljä vuotta sitten varalle jääneen Mika Penttilän vertausluku painui reilusti tämän alapuolelle (9595,750).

Kahdeksan vuotta sitten varasijalle jääneen keskustalaisen (Merja Taponen) vertausluku oli selvästi tätäkin pienempi (8689,750).

Lähteet: YLE Lahti / Tapio Enlund