Suomi kirii tuulivoiman rakentamisessa

Suomen tavoitteena on kasvattaa tuulivoiman tuotantoa yli kymmenkertaiseksi nykyisestä vuoteen 2020 mennessä. EU:n uusiutuvan energian paketti edellyttää Suomelta 2 500 megawatin tuulivoimakapasiteettia. VTT:n mukaan hankkeita on suunnitteilla tätäkin enemmän.

talous
Kolme tuulivoimalaa luodoilla.
YLE

- Piirustuslaudoilla on erilaisia tuulivoimahankkeita noin 6 000 megawatin edestä, mutta on selvää, että osa hankkeista osoittautuu esimerkiksi tuuliolosuhteiltaan huonoiksi tai ei saa lupia. Tavoitteisiin nähden on varaa myös karsintaan, VTT:n asiakaspäällikkö Esa Peltola kertoo.

Eniten hankkeita on rakenteilla länsirannikolle, mutta myös sisämaahan, tuntureille ja vaaroille on tulossa tuulivoimaa.

Tällä hetkellä Suomi on EU:n pienimpiä tuulivoimamaita. Kotimaisesta sähköntuotannosta vain 0,3 prosenttia on tuulivoimaa, kun EU:n keskiarvo on 5 prosenttia.

- Tuulivoimatuotannon kasvun takana Euroopassa on ollut jo pitkään poliittinen tarve kasvattaa uusiutuvan energian määrää ja toisaalta eurooppalaisten omiin resursseihin perustuvaa sähköntuotantoa, Peltola toteaa.

Tuulivoiman tuottajille takuuhinta

Tuulivoimabisnes ei kannattaisi ilman valtion tukevaa vetoapua. Maaliskuussa voimaan astunut takuuhintajärjestelmä takaa isoille tuulivoiman tuottajille 83,5 euroa megawattitunnilta. Sähkön markkinahinta oli viime vuonna 56,6 euroa megawattitunnilta.

Takuuhintaa maksetaan 12 vuoden ajan, missä ajassa ison tuulivoimainvestoinnin arvioidaan myös maksavan itsensä takaisin.

Täysin markkinavetoisesti tuulivoiman tuotanto pyörii ainoastaan Uudessa-Seelannissa, kertoo VTT:n tutkimuskoordinaattori Hannele Holttinen. Suomessa sama vaatisi muiden energiamuotojen kallistumista.

- Tuulivoima olisi kustannustehokasta muihin verrattuna, jos sähkön pörssihinnat olisivat korkealla tasolla tai jos voimassa olisi jonkinlaisia maksuja päästöille, Holttinen puntaroi.

"Ei minun takapihalleni"

Tuulivoimalat ovat ilmastoystävällisiä, mutta muuttavat maisemaa ja aiheuttavat jonkin verran melua. Kansalaisten keskuudessa niihin pätee monilta aloilta tuttu ilmiö.

- Vaikka tuulivoimaan yleensä suhtaudutaan positiivisesti, niin kuitenkin hyvin lähelle omaa kotia tai kesämökkiä olevilla hankkeilla on vastustusta. Etukäteen (tuulivoimahankkeita) vastustetaan usein myös senkin takia, ettei oikein tiedetä, millaista se tulee olemaan, Holttinen kertoo.

Omat haasteensa tuulivoiman rakentamiselle asettavat myös luonnonvoimat. Hyviä uutisia kantautuu Japanista, jossa VTT:n tietojen mukaan tuulivoimapuistot pysyivät toimintakuntoisina myös tsunamin ylipyyhkäisemillä alueilla.

Lähteet: YLE Uutiset