Stubb: Ruotsin päätös ei vie Suomen Horneteja Libyaan

Ruotsin päätös lähettää sotilaskoneita Nato-vetoiseen Libya-operaatioon ei muuta Suomen kantaa. Suomi ei edelleenkään lähetä Horneteja Libyaan, painottaa ulkoministeri Alexander Stubb.

Kotimaa
Alexander Stubb
YLE

- Tämä ei vaikuta millään tavalla. Teimme ulkopoliittisessa ministerivaliokunnassa yhdessä tasavallan presidentin kanssa päätöksen viime viikolla, että Suomi ei osallistu lentokieltoon, sanoo Stubb.

Ulkoministeriltä tulee myös täystyrmäys Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternakin näkemykselle, että Suomi olisi ollut Libyan suhteen epätavallisen passiivinen. Salonius-Pasternakin mukaan Suomi on perinteisesti tukenut YK:n toimintaa ja päätöslauselmia aktiivisesti. Hän katsoo, että Libyan suhteen ollaan kuitenkin odottavalla kannalla.

- Tämä ei pidä paikkaansa. Itse asiassa olimme ensimmäisiä maita, jotka tuomitsivat Gaddafin ja ehdotimme EU-maista ensimmäisenä sanktioita. Kolmanneksi olimme myös ensimmäisten joukossa humanitaarisessa avussa. Se, että emme lähetä kahta Hornetia lentokiellon ylläpitämiseen, ei tee meistä passiivisia. Jokaisella on tällaisessa operaatiossa oma roolinsa, toteaa ulkoministeri Stubb.

Sen sijaan Suomi voi tulevaisuudessa osallistua muulla tavoin Libya-operaatioon.

- Ajatus, ettei Suomi jatkaisi aktiivista osallistumista operaatioon on väärä. Tässä operaatiossa on monta osaa, muun muassa rajoilla tehtävä merivalvonta, mahdolliset evakuointioperaatiot ja humanitaariseen apuun liittyvät tehtävät. Näitä hankkeita tullaan sitten käsittelemään aikanaan, kun EU-suunnittelu asioissa etenee, sanoo Stubb.

Lähteet: YLE Uutiset